Забраняват навлизането на круизни кораби във Венеция

  14 Юли 2021, 13:06     3241     0   
     


На извънредно заседание италианското правителство прие решение, което ще забрани на круизни кораби да навлизат в лагуната на Венеция. Целта на мярката е да защити местното културно наследство, както и морската екосистема в града. Забраната ще влезе в действие от 1ви август.

Решението е провокирано от все по-честите протести на местни жители, както и изявлението на ЮНЕСКО, че ще постави Венеция в списъка със застрашени обекти заради това, че позволява пътнически кораби да акостират в обект от световното културно наследство.

Гражданите на Венеция от години апелират правителството да забрани на огромните кораби да навлизат в лагуната. Напрежението ескалира през последните няколко месеца, след като круизните кораби рязко се завърнаха в града, а по време на пандемията венецианците бяха забравили гледката на големите кораби.

Дълго време италианското правителство поставяше интересите на туристическите компании пред тези на местните.

През март властите в Италия отпуснаха 2 милиона евро, за да бъде пригодено за круизни кораби индустриалното пристанище в Магера, което се намира на 10 километра от града. Това обаче не удовлетвори венецианци, тъй като решението е предлагаше краткосрочно решение на проблема.

След като забраната влезе в сила на 1ви август, в канала Джудека, който води до площад Сан Марко,  ще могат да навлизат само малки пътнически кораби. Големите круизни кораби над 25 000 тона ще трябва да пропускат Венеция като дестинация в следващите няколко месеца, докато бъде завършен ремонта на пристанището в Магера.