Захи Хауас: Вярвам, че открихме мумията на кралица Нефертити

  26 Септември 2022, 14:28     7262     0   
     


Световноизвестният египтолог Захи Хауас взриви археологичния свят с новината, че има вероятност експедицията му да е открила мумията на кралица Нефертити.

Той сподели за разкритието в испанския вестник „Ел Индепендеднте“.

„Вярвам, че до месец ще споделя официално със света, че сме открили мумията на обичаната кралица Нефертити“ коментира пред изданието Хауас.

Става въпрос за два новоотрити гроба, номерирани KV21 и KV35, които се намират в Долината на царете в Луксор. Според Хауас има голяма вероятност, откритите в тях мумии да са останките  на Нефертити и дъщеря й Анхесенамон – съпруга на Тутанкамон.

В момента екипът на Хауас очаква резултати от ДНК експертизи и други изследвания, които биха потвърдили идентичността на двете мумии. 

„Ако наистина докажем, че това е мумията на Нефертити, то веднага ще извършим компютърен томограф, за да разкрием легендарната красота на Кралицата на слънцето“ добави Хауас.

На 4 ноември се навършват 100 години от отварянето на гробницата на Тутанкамон, а мнозина смятат, че Хауас се надява да потвърди официално новината на празненствата.

Около фигурата на Нефертити има много неизвестни. След смъртта й, голяма част от данните за нея за изтрити от архивите.

Знаем, че е живяла в периода между 1370-1330г. преди Христа. Тя е била любимата съпруга на фараона Ехнатон, който се смята първият цар в света, който въвежда монотеизма, под формата на култ, посветен на Атон, слънчевия диск. След неговата смърт обаче, Тутанкамон връща политеизма, като се смята, че това е и основната причина името на Нефертити да не присъства в много от египетските писания.

В превод името ѝ означава „Идващата красота“ или „Красавицата дойде“, а според местни легенди красотата освен, че е била ненадминато красива, тя е била и любим владетел на народа. Наричана е още „Велика кралска съпруга“, „Господарка на радостта“ и „Дама на благодатта“.

Захи Хауас е египетски историк и археолог, който е сред най-известните египтолози в света.До юли 2011 г. е главен секретар на египетския Върховен съвет по старините. Преди това е бил директор на комплекса в Гиза и е работил по археологически разкопки по делтата на р. Нил, в Либийската пустиня и по горното течение на река Нил.