Започна ежегодната миграция на милиони червени раци в Австралия

  18 Ноември 2021, 13:34     3039     0   
     


Започна ежегодната миграция на червени раци на австралийския остров Рождество.

Местните власти затвориха улици по пътя на животните, а заради Ковид мерките в Австралия, тази година отново раците ще могат да мигрират без обичайния туристически интерес.

Очаква се в следващите няколко седмици около 50 милиона червени рака да си направят път от вътрешността на острова към океана, където се размножават.

„Не съм виждала толкова много раци да мигрират от 2005г. насам“ коментира д-р Таня Дето, експерт по инвазивни видове и кординатор на местната програма за опазване на червените раци.

Миграцията на червените раци е събитие, което всички жители на остров Рождество очакват с нетърпение всяка година. Приготовленията започват няколко месеца по-рано, а в тях се включват различни екипи от учени, както и местни доброволци. Обикновено явлението събира десетки хиляди туристи, но заради Ковид мерките, през последните години зрителите са значително по-малко.

За да подсигурят безпроблемното преминаване на раците, на острова изграждат специални мостове, през които ракообразните да пресичат натоварени пътища. Местоположението им се следи постоянно, за да може да се реагира при нужда от затваряне на улици.

Интересно е, че раците не следват един и същ маршрут всяка година, като дори понякога преминават и през градове. Дори и д-р Дето, която от години следи миграцията, не може да определи точно от къде ще минат животните.

„Всяка година раците правят малки промени в маршрута си. Понякога са и по-големи, случвало се е да преминават през градове“ разказва д-р Таня Дето.

Тя и екипът и са прекарали няколко месеца в подготовка за голямо събитие, като са изградили мостове на стратегически места и са обезопасили възможните маршрути на раците. Те постоянно следят местоположението на ракообразните, за да могат да реагират при отклонения през трафик или населени места.

„Много се радвам, че работата ни има ефект и успяваме да насочим раците далеч от натоварени улици и трафик“.

Миграцията на червени раци е ежегодно събитие на остров Рождество в Австралия. По време на нея десетки милиони представители на вида мигрират от тропическите гори на острова към океана, където се размножават.

Миграцията започва при първите интензивни валежи, по време на дъждовния сезон между октомври и ноември. Мъжките, провокирани от валежите, тръгват първи, като към тях се включват и женските, които срещат по пътя. Посоката и скоростта на движение се определят от фазата на Луната.

Когато достигнат океана, всяка една женска снася около 100 000 яйца в продължението на 6 нощи. След месец, оцелелите малки излизат на брега и ще започват обратна миграция към тропическите гори на острова.

Остров Рождество се намира в Индийския океан, на около 2500км североизточно от бреговете на Австралия, непосредствено под индонезийския остров Ява.