Започна контролирано изпускане на язовир Студена

  11 Януари 2021, 11:11     2204     0   
     


В неделя започна контролирано изпускане на язовир Студена.

Областния управител на Перник инж. Емил Костадинов коментира, че това се прави, за да се избегне опасността от преливане.

Преди да започне изпускането, обемът на водоема е бил 23 198 600 куб. м. при максимален капацитет от 25.5 млн. През последните дни, заради обилните валежи, в язовира е отчетен рекорден приток - 7500 л/сек.

„Решихме да направим бавното изпускане и да има резерв, тъй като прогнозите бяха за интензивни валежи и снеготопене. С министър Димитров имахме среща и изговорихме да бъдат прекъснати двете деривации, за да нямаме големи количества и да се наложи залпово изпускане” коментира Костадинов.

В началото от Студена са били изпускани по около 3000 л/сек. Заради обилните валежи в понеделник обаче, количеството е било увеличено двойно.

„В постоянен контакт сме с колегите по поречието на река Струма, за да не се натоварват реките след язовира“ коментира управителят на ВиК Борислав Иванов.

Днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров коментира, че изпускането на яз. Студена няма общо с наводнението около Перник.

„Река Конска е виновна за наводненията в Пернишко. Реката в момента има над 100 л/кв.м. Тя иначе е ручей, а сега стана като Дунав. Изпускането на язовир "Студена" не е закъсняло и той не е виновен за наводненията“ сподели Димитров.