Заради сушата в Италия – недостиг и рекордни цени на цветята в навечерието на 8 март

  07 Март 2023, 21:45     2168     0   
     


Снимка: Мимозата е внесена в Италия през 19 век, а през 1946г., година след края на Втората световна война, е избрана за национален символ на Международния ден на жената.

Заради сушата в Италия, в навечерието на 8ми март, цените на цветя достигнаха рекордни стойности, а в някои региони дори има недостиг.

 

По традиция на Апенините за Международния ден на жената се подаряват жълти мимози.

Тази година обаче, заради топлото време и липсата на валежи, реколтата на мимози е 1/3 по-малка, а от бранша алармират, че в резултат на зимните жеги цветята са цъфнали значително по-рано, което ще доведе до недостиг в някои региони за празника.

„Мнозинството от производители обраха продукцията си по-рано, а заради високите цени на електроенергията, складирането им в промишлени хладилници е много по-скъпо, което води и до шоковите повишения“ коментираха в изявление от браншовата организация „Колдирети“. 

Традиционно цените на цветовете на жълтия храст в Италия не са високи, но през последните няколко дни се наблюдава, че на места китка жълта мимоза може да струва рекордните 20 евро.

Италия преживява една от най-големите зимни суши от последните десетилетия. Част от каналите във Венеция пресъхнаха, нивото на река По, от която зависи немалка част от земеделието на Апенините, е с 61% по-ниско от нормата за този период, а в езерото Гарда се образува сухоземна връзка между брега и остров Сан Биаджо.

Това сериозно притеснява италианските власти, тъй като миналото лято най-плодородния регион на страната, Долината на По, преживя най-тежката суша от десетилетия, а липсата на сняг и валежи са предпоставка за подобно явление и тази година.