Зелените прокарват законови промени, блокиращи напълно инвестициите в България

  13 Юли 2022, 12:52     10407     5   
     


Вчера, на заседание на парламентарната комисия по регионална политика, е прието предложението на Александър Дунчев от Продължаваме промяната, неправителствени организации(НПО) да могат да обжалват всички инфраструктурни проекти.

Това означава, че срещу съдебна такса от 5 лв., всяка НПО може да обжалва държавен или частен проект, дори той да е от стратегическо значение или е на стойност милиарди.

Дунчев предлага текстовете да бъдат вкарани в Закона за устройство на територията(ЗУТ).

В момента зелените екологични организации, от където идва самият Александър Дунчев, могат да обжалват всички проекти от целият икономически спектър. Но само в частта им за Екологичните оценки (ЕО) и Оценката за въздействие върху околната среда(ОВОС). Тази възможност дава законът за опазване на околната среда(ЗООС).

С предложението на Дунчев се цели проектите да могат да се обжалват и по реда на ЗУТ. Тоест дава се възможност на зелените да обжалват по две направления. През ЗУТ и през ЗООС.

Само преди месец, по предложение на Борислав Сандов, Парламентът допусна отново да се върне двуинстанционно обжалване на проектите от национално значение като магистрали, пътища, жп линии, пристанища, обекти от областта на добива, електропроизводство и редица  други.

Гласуването на предложението на Александър Дунчев е минало с 5 гласа за и 4 въздаржали се. Юристи заявиха пред Еко Новини, че това решение е нищожно, защото членовете на комисията са 18 човека, а за да е легитимно решението, трябва кворум от най-малко 10.

Въпреки това председателят Настимир Ананиев е приел резултата.

Депутатите, гласували "за", надали си представят каква лавина от обжалвания ще залее съдилищата, ако тези текстове бъдат подкрепени в пленарна зала. Всички важни инфраструктурни обекти като магистрали, мостове, тунели, жп транспорт, полезни изкопаеми, туристическа инфраструктура, ски съоръжения и писти и още много, ще бъдат забавени с години заради дългите съдебни процеси. За да се стигне до решение на крайна инстанция във върховния съд отнема години, а когато то е в полза на инвеститори, обикновено забавянето вече е провалило целия проект.

Подобно решение би имало и огромен ефект върху развитието на енергийни мощности, и особено строителство на 7ми реактор на АЕЦ Козлодуй.

Дано в Народното събрание успеят да вникнат в проблемите, които могат да бъдат създадени от приемането на подобни текстове в ЗУТ. В противен случай, това, което се случва в момента в България, а именно всички значителни проекти да бъдат обжалвани по Закона за опазване на околната среда, само ще се увеличи двойно и най-вероятно ще откаже малкото, дръзнали да инвестират в България.


     

Станислав15.07.2022 г., 20:45 ч.

Вземи китарата и си я разбий в зелената кратуна.

китара М15.07.2022 г., 16:31 ч.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ДУНЧЕВ Е ПОВЕЧЕ ОТ НЕОБХОДИМО ,ПРОСТО СЕ ПРЕСИЧА ПЪТЯ НА МАФИЯТА В ПОСОКА БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА !!!!
БРАВО ДУНЧЕВ, С ТОВА ПЕЧЕЛИ БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА !!!

Didi14.07.2022 г., 20:08 ч.

От тези, наричащи се защитницина природната среда - ЕДИН ЧИТАВ НЯМА!
Поредното постилане на лапачка след като излязат от т. нар. НС - юе ахлебват с години - и с рекет от Инвеститор и от НПО - майкопродавци...
Негодник до негодника!

Димо13.07.2022 г., 18:49 ч.

Зелените докато не разкатаят мамата на Европа и България ,няма да мирясат.

Стоян13.07.2022 г., 17:12 ч.

Само лобист от кръга "Капитал" като този смешник Александър Дунчев от "зелената" мафия WWF може да направи подобен ход срещу интересите на България!