Зелено движение се разцепва заради парите от плана за възстановяване

  25 Август 2023, 16:52     3313     5   
     


Зелено движение е пред разцепление на две отделни партии. Това коментира съпредседателя на партията Владислав Панев.

Заради изразходването на парите за екология по Плана за възстановяване и устойчивост, Зелено движение е пред разцепване. Другата причина за скандала при еколозите е изтекъл в медиите доклад за финансови нарушения, лобистки кадрови назначения, клиентелизъм и обвинения в търговия с влияние в зелената партия, която е част от Демократична България и управляващата коалиция ПП-ДБ.

Партия Зелено движение, която  при последното си самостоятелно явяване на избори получи 0.3%, равняващи се на 18 000 гласа, през последните години придоби сериозен  властови ресурс. В предишният редовен кабинет имаха вицепремиер и министър - Борислав Сандов, както и заместник министър в лицето на Тома Белев.

Сега, въпреки че имат само двама депутати, пак им е дадено министерство - това на туризма, където е назначен техния кадър Зарица Динкова. Отново имат и зам. министър на екологията - Николай Сиджимов.

Отделно много зелени активисти са назначени в държавната администрация, агенции и бордове.

Скандалът при зелените се потвърждава и от коментар във Фейсбук на активиста от партията Тома Белев. В публикация той пише, че според него Демократична България вече не съществува.

Зелено движение се разцепва заради парите от ПВУ

Властовите амбиции на Борислав Сандов и Тома Белев са изключително силни. На тях им хареса да управляват милиардите в Министерство на околната среда и водите. Още повече, че в бъдеще предстои да се получат много пари за екология по Плана за Възстановяване и устойчивост. В него схемите за усвояване са писани от Сандов и Белев, по време на мандата им като министър и зам. министър на екологията.

Те явно искат да се върнат в МОСВ и да осребрят това, на което са заложили.

Противник в тези им намерения е съпредседателя на партията Зелено движение Владислав Панев. Той е по-умерено зелен и смята, че опазването на природата не трябва да пречи на инвестиционни проекти.

Владислав Панев дори коментира, че  "ако степента на недоверие в партията се окаже непреодолима, разделянето на Зелено движение на две политически формации е опция".

Какво ще се случи и как ще приключат войните за пари и власт при еколозите предстои да разберем след като се проведе Националният съвет на партията.


     

Еми06.09.2023 г., 08:20 ч.

Зелените човечета имат фирми ,удоб.ени от ЕС,които репетират Държавните Горски Стопанства за ЛИЦЕНЗ всяка година по 20 000лв, а на 5г. СЕРТИФИКАТ по 50000лв.,с което изсмукватресурси на Горското за борба с вредители,нямаме собствена авиация ,която да се грижи за борба с ПОЖАРИ,ГАСЕНИЦИ и БЕДСТВИЯ.Дори забраняват ръсенето с препарати

Васил29.08.2023 г., 09:01 ч.

Едва ли някой ще се трогне от тази новина

Слави28.08.2023 г., 15:40 ч.

Чудя се, чии интереси ги крепяха толкова време

Иван 28.08.2023 г., 10:57 ч.

Тази сбирщина не знам изобщо как оцеля толкова време

янчо Найденов 26.08.2023 г., 17:32 ч.

Това стана макар и малко късно, но се очакваше, време е за отрезняване

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3540    1