Южна Африка ще забрани отглеждането на лъвове за лов

  04 Май 2021, 13:30     4274     0   
     


Южна Африка ще забрани отглеждането на лъвове за лов, както и развъждането на малки лъвчета за туристическа атракция. Това съобщи министърът на околната среда Барбара Крийси, цитирана от „Ройтерс“.

Забраната е провокирана от доклад на комисия, която има за цел да разгледа правилата за ловуване, търговия и отглеждане на лъвове, слонове, носорози и леопарди. Докладът е поръчан от министерството през 2019г. и заключава, че отглеждането на лъвове за лов и забавление на туристи пречи на усилията за опазване на лъвовете, както и оронва имиджа на страната като туристическа дестинация.

Въпреки потенциалната забрана, Крийси заяви, че Южна Африка няма намерения да забранява лова на диви лъвове.

„Забраната за ловуване на лъвове отгледани в плен е в интерес на автентичната ловна индустрия, която ловува диви лъвове. Тя ще подпомогне бранша, както и репутацията на държавата ни“ коментира Крийси.

Изказването на министъра на околната среда разгневи много хора, при положение, че в Южна Африка живеят над 10 000 лъва в плен, а дивите са само около 3000.  

Въпреки това организациите за опазване на природата приемат бъдещата забрана като голяма победа за дивата природа, тъй като много от южноафриканските лъвове в плен се отглеждат в ужасни условия, а ловуването на диви лъвове е урегулирано и е изключително скъпо.

Другата основна тема, засегната в доклада на 26-членния екип, е търговията със слонова кост и рог от носорог. При нея обаче учените не са стигнали до единно мнение, като част от тях смятат, че ако се разреши и урегулира търговията им, това ще доведе до огромен интерес от азиатските държави и незаконният лов ще се увеличи главоломно.

Другите представители на научния екип обаче смятат, че ако се урегулира търговията, а част от приходите от нея се насочат към опазването на двата вида, то това ще има положителен ефект върху популациите им в Южна Африка.

Очаква се забраната да бъде официално представена от министъра на околната среда пред парламента.