2 500 км плажове в Бразилия са замърсени от петролен разлив

  04 Ноември 2019, 13:44     4233     0   
     


Мистериозният петролен разлив в Бразилия, който бе открит преди 3 месеца, най-вероятно е бил причинен от гръцки танкер, който е превозвал гориво от Венецуела за Малайзия, съобщиха Бразилските власти.

Вече над 2 500 км плажове в южноамериканската страната са засегнати от разлива. Той е достигнал и до островите Abrolhos, където е съсредоточено най-голямото биоразнообразие в южния Атлантически океан и е известно място за чифтосване на гърбати китове.

Президентът на Бразилия Жаир Болсарано коментира, че „най-лошото предстой“ и, че всички доказателства сочат, че гръцкия кораб „Буболина“, собственост на компанията „Делта Танкерс“ е източник на огромното замърсяване.

Бразилските власти обявиха миналата седмица, че сателитни данни сочат, че именно гръцкия кораб е източник на разлива. Според тях танкерът е изпуснал тежък венецуелски петрол на 700км от бреговете на Бразилия в периода 28-29 юли 2019г.

Бразилския главен прокурор определи разлива като криминален акт и съобщи, че Бразилия ще търси обезщетение за екологичната катастрофа. Той добави, че има силни доказателства, че компанията, екипажът и капитанът на кораба не са съобщили на властите за разлива.

За три месеца разливът е засегнал 94 града в Бразилия и е убил хиляди морски обитатели. Стотици плажове в страната остават затворени заради силното замърсяване.

Над 2 000 тона утайка са били събрани от плажовете, но заради тежестта на петрола, той не плава на повърхността и конвенционалните методи за събиране не работят.

От компанията „Делта Танкерс“ коментираха, че „няма доказателства корабът да е спирал, да е имало изтичане, да се е забавял или да липсва гориво от него при пътуването му между Венецуела и Малайзия“.