Американски алпинисти се спуснаха със ски от връх Лхотце

  04 Октомври 2018, 13:15     9070     0   
     


Американците Хилари Нелсън и Джим Морисън станаха първите алпинисти, спуснали се със ски от връх Лхотце 8545м – четвъртият най-висок връх в света.

В понеделник сутринта, след 17 часово изкачване към върха, американските скиори са направили историческото спускане от осем хилядника. Експедицията е отнела повече от 3 години планиране и тренировки.

Въпреки тежките условия в планината, алпинистите са избрали зимния сезон заради по-малката опасност от лавини при спускането и факта, че под върха няма други изкачващи се.

Почти всички експедиции към осем хилядници се провеждат през пролетта. Това е периода, в който климатичните условия позволяват изкачване, а ледовете са сравнително здрави и опасността от лавини не е толкова голяма. По-високите температури през пролетта, обаче могат да доведат до лавини при спускането със ски от върха.

Освен това, връх Лхотце се намира в непосредствена близост до Еверест. Използва се обща пътека в по-голяма част от изкачването, като тя се разделя в края. Това означава, че през пролетния сезон, по маршрута към върха има големи опашки от хора, опитващи се да покорят Еверест. Това може значително да забави алпинистите, които носят и ски.

Нелсън и Морисън са изключително опитни скиори-алпинисти. И двамата са покорявали Еверест, като Хилари Нелсън е първата жена, която покорява Еверест и Лхотце в една експедиция. Освен това през 2005г. става първата жена, която се спуска със ски от връх Чо Ою 8188м – шестият най-висок връх в света.