Аварията с ракетата Союз може да доведе до изоставяне на Международната космическа станция

  12 Октомври 2018, 11:11     7733     0   
     


В четвъртък, космическата ракета Союз МС-10, трябваше да транспортира астронавтите Ник Хейг и Алексей Овчинин до Международната космическа станция за шест месечна мисия. Две минути след излитане обаче, астронавтите съобщават, че изпитват безтегловност - знак, че ракетата губи тяга. Тогава се активира аварийната система на кораба и капсулата на двамата астронавти се отделя. Следва 34 минутно приземяване, по време на което астронавтите са били подложени на 7 пъти по-силна гравитационна сила. Капсулата се е приземила на 310км североизточно от казахстанския космодрум Байконур, а двамата космонавти са в добро здравословно състояние, съобщават от НАСА. Причината е авария при запалването на двигателите за втората фаза от полета.

От години руската програма Союз е единственият начин да бъдат транспортирани астронавти до Международната космическа станция. Последната американска мисия, която превозва космонавти до станцията се провежда през 2011г. От тогава, всички транспортни полети се изпълняват от руската космическа служба.

От НАСА търсят начини да удължат престоя на тримата астронавти, които се намират на Международната космическа станция. В момента единственият начин да я напуснат е да използват космическият кораб Союз, който е прикрепен към станцията. Това обаче означава, че космическата станция ще остане без персонал, а това може да доведе до много технически проблеми и дори изоставяне на станцията.

Според Рийд Уайсмен, заместник главен астронавт в НАСА, тримата космонавти могат да останат на Международната космическа станция до януари, защото корабът Союз, който в момента е прикачен за станцията, има орбитален живот около 200 дни.

Ако разследването на причините за аварията не приключи скоро и руската космическа програма не възстанови работа до януари, то тогава тримата астронавти на Международната космическа станция, ще трябва да се приберат и да я оставят без персонал. Ако това се случи, не е ясно дали станцията ще бъде безопастна при бъдеща мисия.