Австралия отново гори - в столицата Канбера е обявено бедствено положение(Видео)

  31 Януари 2020, 15:43     4479     1   
     


Властите в Австралийската столична територия(АСТ), където се намира град Канбера, обявиха бедствено положение заради огромните пожари, които бушуват южно от столицата.

Това са най-големите пожари в областта от почти две десетилетия. Стихията е обхванала територия с площ 18 500 хектара. Гражданите на региона, които са около 420 000, са предупредени, че трябва да бъдат в готовност за евакуация. 

„Австралийска столична територия е на прага на най-унищожителните пожари от 2003г. насам. В момента това е най-големият ни приоритет“ съобщи Андрю Бар министър председател на АСТ.

Той добави, че се очаква пожарите да се разорят още повече заради очакваните температури от над 40 градуса, придружени със силни ветрове.

Най-засегнатото място от стихията е Тугеранонг, само на 20 минути с кола от австралийския парламент в Канбера.

Пожарите в областта около столицата започнаха преди няколко седмици, като през миналата, летището в града бе затворено заради огнище близо до него.

От септември насам огнената стихия в Австралия е взела 33 жертви, а над 11 милиона хектара земя са обгорени.

Във видеото долу може да видите кадри от пожарите около столицата Канбера:


     

Стоян10.02.2020 г., 15:05 ч.

Това е истинска екологична катастрофа! А не както нашите измислени "зелени" проблеми, налагани от еко-мафията в България, за да усвояват пари от европейски програми!