Австралийската академия на науките: 99% от Големия бариерен риф е под заплаха

  05 Април 2021, 13:01     3433     0   
     


Снимка: Големият бариерен риф е най-голямата система от живи организми в света и се разпростира на повече от 2300 километра.

99% от коралите в Големия бариерен риф са под заплаха, ако не се вземат спешни и радикални мерки за опазването им. Това гласи нов доклад на Австралийската академия на науките.

Според австралийските учени, целите, поставени в Парижкото споразумение - поддържане на нивото на глобално затопляне до 1.5 градуса, са вече нереалистични. Това покачване на глобалната температура от своя страна може да доведе до избелване на между 70 и 90% от коралите в най-големия риф, и то за по-малко от 5 години.

„Ако достигнем до ниво на глобално затопляне от 1.5 градуса, то Големият бариерен риф ще се смали със 70-90%. Ако достигне 2 градуса, то само около 1% от коралите ще оцелеят“ коментира пред „Сидни морнинг хералд“ проф. Ове Хю-Гулдбърг, биолог и експерт по коралите към ААН.

Той добави, че ако нивата на глобално затопляне се стабилизират, то има шанс коралите, които издържат на по-топла вода, да започнат да доминират, което би спасило рифовете.

Проблемът е, че учените очакват заветните 1.5 градуса да бъдат достигнати до 2025г., а реално мерките за забавяне на този процес не сработват.

„Ако се запазят сегашните нива, то след 5 години може 99% от най-големия риф на земята да е в историята. Ако това се случи други организми като водорасли и бактерии ще заемат местата на коралите и процесът ще стане необратим. Едва ли водораслите ще създадат туристическа индустрия, която генерира 5 милиарда долара годишно“ смята Хю-Гулдбърг.

Той очаква, че в следващите години явления като миналогодишните пожари и тазгодишните наводнения в Австралия ще станат все по-чести.

Все пак учените имат надежда, че огромният ръст, който бележат възобновяемите източници на енергия в последните няколко години, е стъпка в правилната посока.