Българин ще играе на финал на световното първенство по най-играната компютърна игра в света

  02 Ноември 2018, 12:13     5018     0   
     


Снимка: Отборът Fnatic (от ляво надясно) Gabriel "Bwipo" Rau(Белгия), Martin "Rekkles" Larrson(Швеция), Mads "Broxah" Brock-Pedersen(Дания), Здравец "Hylissang" Гълъбов(България), Rasmus "Caps" Winther(Дания)

Българинът Здравец ”Hylissang” Гълъбов продължава да прославя България в света на видео игрите. Здравко, заедно с отбора му Fnatic, се класираха за финала на световното първенство по компютърната игра League of Legends, което се провежда в Южна Корея.

Постижението на българина и съотборниците му от английския отбор Fnatic е историческо – те са първият европейски отбор, който се класира на финал на световното първенство от 6 години насам - първото световно първенство по League of Legends се провежда през 2011г и на него участват само американски и европейски отбори. През 2012г. форматът вече включва отбори от целия свят и тогава започва доминацията на азиатските държави. От тогава нито един европейски или американски отбор не е стигал до финал в надпреварата.

В историческия финал отборът Fnatic ще се изправи срещу китайския отбор Invictus Gaming, в спор за едно от най-големите отличия в света на видео игрите. Двата отбора вече се срещнаха в груповата фаза на турнира, като отбора на българина спечели преките двубой с 2-1 и така си осигуриха първото място в групата.

Fnatic и опонентите им във финала Invictus Gaming.

Отборът на Здравко са едни от основните фаворитите за титлата от самото начало на турнира. В груповата фаза те записаха 5 победи и само 1 загуба и се класираха за четвъртфинал, като първи от групата си. В четвъртфиналите Fnatic срещнаха китайския отбор Edward Gaming. След загуба в първата игра, те успяха да спечелят 3 поредни победи и така се поздравиха с успех 3-1.

Мястото на финала българинът и отбора му завоюваха след категорична победа с 3-0 срещу американския Cloud 9 в полуфиналите. Така българинът и съотборниците му записаха имената си в историята на League of Legends и се превърнаха в първия не азиатски отбор, класирал се за финал на световното от 2011г. насам.

Финалът ще се проведе тази събота в Incheon Stadium в град Инчон, Южна Корея. Стадионът, който има капацитет от 30 000 души се очаква да е пълен за сблъсъка. Церемонията по откриването започва днес от 9.30 часа сутринта българско време и може да се проследи в платформата Twitch.

Финалът може да гледате на този линк: https://www.twitch.tv/riotgames

 

Стадионът в Инчон

Здравец е на 23 години и е роден в София. Преди четири години се мести в Берлин, където започва професионалната си кариера в играта League of Legends. През този период той се превръща в един от любимите играчи на европейската публика. Измежду българските почитатели той е известен като единственият ни представител на голямата сцена. От 2014г. до 2018г. играе в отбора Unicorn of Love, като в началото на 2018г. е привлечен от най-големия отбор в Европа – Fnatic.

Здравец "Hylissang" Гълъбов

Именно трансферът поставя начало на големите успехи на българина. Заедно с новия отбор, Здравко спечели две поредни европейски титли през тази година – в Стокхолм през пролетта и в Мадрид в края на летния сезон. Така след много силна година заслужено се класираха за участие на световното първенство в Южна Корея. Това е дебют за Здравец в надпреварата.

Българинът и отборът му вдигат купата на Европа в Мадрид 2018г.

Играта League of Legends е феномен, който се заражда в Америка през 2009г. От тогава се превръща в най-играната компютърна игра в света, като през 2018г. над 100 милиона души я играят по целия свят. Играе се от два отбора по 5 човека, като целта е да завземеш базата на противниковия отбор. Една игра продължава обикновено между 20 и 40 мин.

Хората, които играят League of Legends я описват като шах, в който имаш само секунда да направиш своя ход. Професионалната сцена на играта е разделена на региони (Северна Америка, Европа, Китай, Корея и т.н.), като всеки регион има по два състезателни сезона – пролетен и летен. Кулминацията е световното първенство в края на всяка година, което се провежда в някои от най-големите зали в света и противопоставя най-добрите отбори от всеки регион.

През 2017г. финалът на световното се проведе в Олимпийския стадион в Пекин (Гнездото) пред публика от 50 000 и над 50 милиона онлайн и телевизионни зрители. Заради участието на китайски отбор във финала тази година, той се очаква да бъде гледан от повече от 100 милиона онлайн и телевизионни зрители.

От екипа на Еко Новини пожелаваме успех на Здравко в историческия финал!

Финалът на Световното първенство през 2017г. - Пекин, Китай.