Блок в блок - софийските реалности

  28 Май 2020, 11:51     18143     0   
     


На бул. Черни връх, малко преди кръговото за Драгалевци на Околовръстното, е изграден комплекс от няколко блока с гледка към Витоша. Предполага се, че голяма част от тях са вече продадени.

В последствие, пред два от 8-етажните блокове в комплекса, започва строеж на огромна над 15 етажна сграда. Тя е разположена буквално до прозорците и почти опира в балконите на съседните жилища. Отстоянията са на не повече от 3 метра.

Според закона за устройство на територията изискванията за разстоянието между две сгради е най-малко 14 метра или поне 1/3 от височината им. Въобще не е ясно, как и по какъв начин е дадено разрешение за строеж. Главните архитекти на София или на района би трябвало да видят, че това е ненормална ситуация. Защо се допускат такива отклонения от правилата и защо градът трябва да изглежда така.

Обичайна гледка в София е блоковете да са толкова близо един до друг, че слънчев лъч е абсурдно да пробие. По време на изборите имаше обещания от всички, че на такива нередности ще се сложи край, но да жалост нещата си продължават както е обичайно по български.