Бракониери убиха световноизвестната горила в Уганда

  14 Юни 2020, 17:03     7309     0   
     


Снимка: Рафики е бил изключително важен за изучаването на планинските горили, заради честия му контакт с хора.

Бракониери са убили световноизвестната планинска горила Рафики, съобщава BBC. 

Рафики е смятан за най-популярния представител на вида си в Уганда. Той е бил водач на група от 17 горили в Национален парк Бвинди, която е известна с това, че е привикнала към контакт с хора.

Мъжката горила е била посланик на вида, от който са останали малко над 1000 живи индивида.

Експертите се притесняват, че без водачеството на Рафики, групата може да се разпадне или да спре да търси човешки контакт.

„Смъртта на Рафики оставя групата нестабилна, а има и възможност да се разпадне. Ролята му дори може да бъде поета от горила извън групата“ коментира пред BBC Башир Ханги от Агенцията за дивата природа в Уганда.

Рафики е обявен за изчезнал на първи юни. Тялото му е намерено на следващия ден от доброволци, като по него е имало множество прободни рани.

Местната полиция е задържала четирима души, които са признали вината си. Те могат да получат доживотна присъда и над 5 милиона долара глоба.

Планинската горила е един от двата подвида Източноконгоанска горила, обитаващ Национален парк Бвинди в Уганда и вулканичните планини Вирунга на Централна Африка и източната част на Демократична република Конго. Видът е застрашен от изчезване, като през 2018г. е установено, че са останали малко над 1000 живи екземпляра.