Двайсет зелени протестираха срещу Закона за насърчаване на инвестициите

  14 Април 2024, 14:07     3496     3   
     


Не повече от 20 зелени активисти, заедно с няколко репортера, дойдоха на обявения национален протест срещу промените в Закона за насърчаване инвестициите, видя репортер на Еко Новини.

Еколозите постояха около 30 минути пред стълбите на Парламента и после се разотидоха. Това е поредното доказателство за отдавна рухналото обществено доверие към еколозите и тяхната партия „Зелено движение“, която е част от Коалицията ПП-ДБ.

Зелените протестират, защото не са съгласни с новите законови изменения, които слагат край на продължаващия от тяхна страна вече над 25 години екологичен рекет върху обектите от национално значение, националната сигурност и енергетика.

Припомняме, че през тази седмица група депутати предложиха за гласуване на второ четене в Народното Събрание промени в Закона за насърчаване на инвестиции, който ще ограничи възможностите на зелени екологични неправителствени организации да бавят и обжалват процедурите по одобрение на обектите от национално значение.

Такива са изграждането на 7 и 8 реактор на АЕЦ Козлодуй, магистрали, тунели, мостове, жп линии и тези, свързани с националната сигурност. Съкращават се сроковете за произнасяне от компетентните органи при реализацията на тези проекти.

Въвеждат се следните промени:

  1. За големите инвестиционни проекти от национално значение се връща едноистанционното обжалване на екологичните оценки, със срок за произнасяне от Върховния административен съд до 6 месеца. Припомняме, че през 2017г. Народното събрание, за да спре умишленото блокиране на големи проекти от зелени НПО, въведе едноинстанционното обжалване. В последствие, както Еко Новини съобщи, под натиска на еколозите и на бившия министър Борислав Сандов, през 2022г. Парламентът извърши промени, които върнаха двуинстанционното обжалване.
  2. Въвежда се мълчаливото съгласие, когато в продължение на 14 дни Министерство на околната среда и водите не се произнесе по искане за Екологична оценка или ОВОС.
  3. Съкращават се два пъти сроковете за произнасяне от МОСВ и РИОСВ по екологичните процедури.
  4. Подобно на практиката във повечето европейски страни, сроковете за валидност на решенията по Оценка за въздействие върху околната среда(ОВОС) се удължават от 5 на 15 години.

Гърция облекчава екологичните изисквания, за да насърчи инвестициите

Променят се и текстове от Закона за устройство на територията(ЗУТ). Дава се възможност общите устройствени планове на общините да се променят със заповед на министъра на регионалното развитие или от областния управител. Не както беше досега с дълги процедури, които отнемат години. Така сериозно се облекчава работата на Общините и се дава възможност за развитие на селищните системи.

Съкращават се и сроковете за изграждане на обектите от "Стратегическа важност ", като тези от националната сигурност и енергетиката.

Всички тези промени ще дадат рязък старт на реализацията на проектите по Плана за възстановяване и устойчивост и на всички големи инфраструктурни обекти.

Линк към предложението


     

Сандо Бориславов15.04.2024 г., 23:13 ч.

Ша простостустиргвами когат си решим. Имаме дайност по проекти да отчитами.

Явор15.04.2024 г., 10:47 ч.

Отдавна не бяха протестирали

Ирина 15.04.2024 г., 10:22 ч.

Мощна работа :))))

 


Последни

България

Кирил Петков и баща му си присвоили плажа Корал

   29 Април 2024   7026    0