Екоинспекцията прави допълнителни проучвания за проекта за добив на газ край Генерал Тошево

  03 Ноември 2017, 14:49     5482     0   
     


Регионалната инспекция по околна среда - Варна ще прави допълнително проучване на инвестиционното намерение за добив на газ край Генерал Тошево. Екоинспекцията ще изиска от различни отговорни институции и научната общност допълнителна информация за проекта и ефекта от него. Едва след това министърът на екологията Нено Димов ще вземе окончателно решение по казуса. Това стана ясно от отговор на Нено Димов на парламентарно питане на депутатите Красимир Янков от БСП и Даниела Димитрова от ГЕРБ по темата в петък.

По думите на екоминистъра причината за това допълнително проучване на проекта е обществена негативна реакция и протестите в региона на местни граждани, които са притеснени за последиците за здравето, водите под земята и поминъка си.

Инвестиционното предложение на "Русгеоком БГ" ЕАД е за добив на природен газ от находище "Спасово" в блок "Добрич". Вече има изготвен доклад за въздействието на проекта върху околната среда, но все още той не е одобрен от министъра на екологията. В момента тече общественото му обсъждане.

От трибуната в парламента Димов повтори уверенията на компанията, че става дума за конвенционален метод на добив на газ и че при експлоатацията няма да се прилага методът на хидравлично разкъсване (т.нар. "фракинг"), който се използва при добив на шистов газ, който беше забранен с мораториум от парламента.

"Заради големия обществен интерес и притесненията на хората РИОСВ – Варна ще изиска още информация. Местните граждани се притесняват за за здравето си, това е в компетенциите на Регионалната здравна инспекция. Затова ще се обърнем и към тях, и към научната общност и към друго отговорни органи , за да се види дали това, което се констатира в Оценка въздействие върху околната среда е достатъчно рентабилно," каза Димов.

След това има четири варианта за решение, обясни Нено Димов в отговор на запитване дали би подкрепил гражданите в региона срещу това инвестиционно намерение. Възможностите са Димов да одобри доклада за въздействие върху околната среда, да го върне за доработване, може да възложи и по-сериозно преработване на документа, което означава съществена промяна. Има и опция министърът да откаже да го разпише, "Но на този етап не мога да кажа как ще се развият нещата, отворени са и четирите възможности," завърши Димов с уточнението, че ще извършат "най-добрата експертиза"


     

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3540    1