Екоминистерството превръща два института към БАН в черна каса на зелените

  26 Юли 2022, 13:43     2689     1   
     


Министерство на околната среда и водите е превело на Българска академия на науките 4.7 милиона лева без обществена поръчка, научи Еко Новини.

Парите са първи транш от общо 10 милиона, които МОСВ ще даде на БАН, без конкурс.

Сумите ще отидат само в два института към Академията. Това са Природонаучният музей и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания.

И на двете места кръговете около зелените неправителствени организации имат много силно лоби. Повечето от работещите в тези институти са участвали като експерти в обществени поръчки, печелени от зелени неправителствени организации.

Въпреки че правилникът на БАН допуска частна работа само в извънработно време, публично е известно, че това не се спазва. Практика е те да използват служебните си места за тази си дейност.

Десетте милиона лева са за мониторинг на състоянието и управлението  на зоните по НАТУРА.

Няма яснота как ще бъдат разпределени тези суми. Единият е да бъдат разпределени между работещите в двата института, което прави по хиляди левове на човек на месец над основните им заплати. Другата възможност е, чрез Природонаучният музей и ИБЕИ, подобно на схемите около магистрала Хемус, да бъдат наемани подизпълнители, като така се заобикаля закона за обществените поръчки. Очаквано е да бъдат предпочетени НПО или еколози от сдруженията в кръга на управляващите Министерството на околната среда и водите – Сандов и Белев.  

Най-вероятно се случва следното - в последните дни на това правителството, екоминистерството предвидливо финансира БАН, откъдето да има възможност парите да се насочат към НПО, или към зелени активисти.

Оправданието на настоящето зелено ръководство на МОСВ вероятно ще бъде, че те така бранят държавният интерес. Истината е, че по този начин си подсигуряват пари, както и влияние над голямата част от експертите на БАН, работещи в  областта на опазване на околната среда.

Ще се превърне ли БАН, подобно на Министерство на екологията, във феодално владение на екологичните НПО-та, предстои да разберем.


     

Лайк30.07.2022 г., 13:09 ч.

Предстой да разберемкак си пстлаха тези екорекетьори с години напред да захлебват...склити зад гръмнкоо - в защита на държавния интерес... А ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ, АКО БЯХА С 4-ГОДИШЕН РЕАЛИЗИРАН МАНДАТ!?
БАН, НПО И СКАЧАЩИ МИДИ!

 


Последни