Европейският съюз прие щурците за храна, годна за човешка консумация

  24 Януари 2023, 17:52     6962     0   
     


Днес, 24 януари, Европейският съюз прие използването щурци като хранителен продукт, годен за човешка консумация. Очаква се в четвъртък зелена светлина да получат и ларвите на брашнените бръмбари.

С тези две решеният, общият брой на насекомите, които могат да бъдат използвани за храна в ЕС, стават 4. Припомняме, че през 2021г. Съюзът даде положителна оценка на скакалците и ларвите на брешнените червеи.

За момента само една компания има разрешение да използва домашни щурци (Acheta domesticus). Това е виетнамската компания Cricket One, която вече може да предлага на единния пазар в ЕС частично обезмаслен прах от насекомото.

Той ще може да бъде добавян във всякакъв вид храни, включително брашна, миксове за печене, тестени изделия, десерти, стига това да бъде ясно обозначено на етикета на продукта.

Въпреки това експертите са скептични, че европейските потребители скоро масово ще ядат пици с брашно от щурци, тъй като вече има насекоми, чието влагане в хранителни продукти е позволено и тези продукти имат изключително ограничено предлагане.

„Досега гамата от храни с насекоми е наистина много, много малка пазарна ниша", обяснява специалистът по хранителна химия Армин Валет от Консултантския център за потребителите в Хамбург.

„В момента в Германия се предлагат само няколко продукта с малки количества насекоми - десертчета или макарони. До използването на прах от насекоми за производството на бисквити или брашно скоро няма да се стигне“ смята той.

Одобряването на насекомите като годни за човешка консумация е възможно, благодарение на европейска директива от 15 май 1997г., която позволява одобряването на т.н. „нови храни“. Те трябва да не са използвани като храна в Европа преди гореспоменатата дата, както и да получат положително становище от Европейския орган за безопасност на храните.

Интересно е, че приетите през 1997г. регулации дават възможност водораслите да бъдат обявени за годни за човешка консумация. Въпреки, че тогава решението има много противници, днес те са широко разпространени из цяла Европа.