Горенето на сухи дърва намалява с над 40% отделяните емисии на фини прахови частици

  08 Август 2017, 16:01     1967     0   
     


Снимка: КАБ

Няма регистрирани наднормени стойности по показатели фини прахови частици в атмосферния въздух на автоматична измервателна станция „Каменица“ от началото на месец април. Това съобщиха от дирекция „Екология и управление на отпадъците” при Община Пловдив. Станцията отговаря на изискванията на градския фонов пункт за мониторинг на атмосферния въздух на територията на общината.
 
През летния сезон заради високите температури се създават предпоставки за възникване и бързо разрастване на пожари. Община Пловдив апелира към гражданите и гостите на града да бъдат със засилено внимание за недопускане възникването на пожари.
 
В разгара на лятото и предстоящата подготовка за зимния сезон от дирекцията дават и някои съвети, които ще помогнат във въздуха да се отделят по-малко фини прахови частици.
 
Горенето на сухи дърва ще намали с над 40% отделяните емисии на фини прахови частици. За предпочитане е те да се оставят да изсъхнат по естествен път за около година. За домакинствата, които се отопляват на дърва, е важно условие горенето на сухи дърва, защото така те са по-калорични, тоест с по-малко дървен материал ще се постигне желаният комфорт на отопление от населението.
 
Почистването на комините всяка година също спомага за намаляване на концентрациите на замърсители в населените места, като по този начин се подпомага доброто естествено разсейване на газовете.
 
Въздухът ще се замърсява по-малко и при използването на висококалорични въглища за отопление. Те имат ограничено съдържание на сяра и пепел и макар да са по-скъпи, отделят повече топлина и желаната температура се постига с изгарянето на по-малки количества. По тази причина цените им стават съпоставими с тези на нискоенергийните въглища. „При покупка на въглища е добре да поискате от продавача сертификат за калоричността им“, съветват експертите./ Дарик