Хиляди декари гори горят в Австралия(Видео)

  10 Септември 2019, 15:56     1922     0   
     


Огромни пожари пламнаха в Австралийските щати Куинсланд и Нови Южен Уелс. Хиляди декари гори са засегнати от над 130 пожара на най-малкия континент.

Стотици граждани са били евакуирани, а около 80 къщи и сгради, основно в Нови Южен Уелс, са били унищожени от стихията.

Над 1000 пожарникари, самолети и хеликоптери се борят с пожарите. Заради сухия климат и силните ветрове се очаква борбата с огнената стихия да продължи със седмици. Някои от пожарите се намират в труднодостъпни местности и това прави овладяването им невъзможно.

Горските пожари в Австралия са ежегодно явление, но обикновено се наблюдават през лятото. Тази година заради необичайната суша пожарите са започнали още през пролетта.

„С херкулески усилия тази нощ пожарникарите постигнаха едно истинско чудо“ коментира премиерът на щата Куинсланд – Джаки Трад. По думите й само една къща е била унищожена в щата, но опасността не е отминала и пожарникарите продължават да се борят със стихията.

Министърът отговарящ за природните бедствия Ричард Литълпрауд коментира, че в момента не е важно дали пожарите са причинени от глобалното затопляне. Негов приоритет е държавата да има начин да се адаптира към променящия се климат и да има инструментите за справяне с последиците от това.

„Не знам дали промените в климата са причинени от човека. Моя отговорност е да осигуря на държавата средствата, с които да се адаптираме към тези промени“ коментира Литълпрауд пред Франс-Прес.

От полицията в Австралия съобщиха, че за осем от пожарите имат съмнение, че са запалени умишлено или по невнимание.

Във видеото долу може да видите кадри от пожарите в Австралия:


     

Последни

България

Кметът на село Ярлово спирал водата на Перник

   15 Януари 2020   6264    0