Инсинераторът в Гюргево трови русенци

  09 Януари 2024, 20:36     3298     4   
     


След серия протести за по-чист въздух в Русе, министърът на околната среда Юлиян Попов посети града, за да се срещне с местните хора. Те са поискали анализ на въздуха, за да се изясни какво дишат. Поискали са резултатът да бъде представен на здравните власти.

Попов е поел ангажимент да се извърши по-сериозен анализ на състоянието на въздуха, както и много комплексна проверка на източниците на замърсяване на въздуха в Русе и тя да не е единична, а по-скоро постоянна. Ангажирал се е и със създаването на експертна комисия, както и с това да бъдат направени законови промени за санкциите към предприятията замърсители.

"Миризмите са тежък проблем, защото не подлежат на лабораторно засичане. Миризмата е признак на органични съединения, химически отравяния и обгазявания. Създадохме работна група, която е стигнала до междинен доклад. Очаквам до края на февруари да излезем с конкретни предложения за законови промени по отношение на миризмите", отбелязал екоминистърът по време на продължилата близо 3 часа среща.

Каква е причината за замърсяването на въздуха в Русе?

Бившите министър и заместник министър на екологията, Борислав Сандов и Тома Белев, на три пъти „пропускат“ да възразят на румънското министерство на околната среда, водите и горите, за намерението им да позволят изграждане на допълнителна инсталация за горене на опасни медицински отпадъци на брега на Дунав срещу Русе.

На 9 март 2022г. министърът на околната среда на Румъния изпраща писмо до българския си колега Борислав Сандов. С него румънската страна уведомява българската, че в района на Гюргево, на разстояние 3317 метра от българската граница, ще се изгражда инсенератор за горене на опасни и неопасни медицински отпадъци, както и съпътстващи съоръжения - дренажен бетонен басейн, сондаж  и пречиствателна станция за отпадни води.

"Тази инвестиция е необходима за увеличаване на капацитета на инсинератора за отпадъци и чрез разнообразяване на дейността чрез изгаряне както на неопасни отпадъци, така и на широк спектър от опасни отпадъци" става ясно от румънското писмо. 

Уведомлението от румънската страна е съгласно чл. 3 от Конвенцията за оценка въздействието върху околната среда в трансграничен контекст.

Румънците информират още, че инвестицията е необходима за увеличаване капацитета на инсенератора, за да има възможност да се изгарят по-широк спектър опасни отпадъци. Те настояват до 31 март 2022г. да получат отговор дали българската страна ще участва в тази процедура. Също така искат от българското министерство на околната среда и водите  да изпрати коментар и какви изисквания ще има нашата страна към изграждане на инсенератора.

Румънското правителство дори изпраща две допълнителни писма, с които напомнят на Сандов и Белев, че очакват тяхното становище. И двете обаче остават без отговор.

Заети с други важни екологични, зелени и партийни дела, Сандов и Белев пропускат да възразят на искането на румънците, а резултатът от това бездействие може да има много тежки последици за здравето на русенци.

Така, благодарение на безотговорното поведение на двамата зелени Русе отново, както през 1988г. и 1989г., ще бъде обгазяван денонощно. Русенци пак ще дишат вреден въздух, наситен с дима от изгорените особено опасни медицински отпадъци, ще трябва да държат прозорците си затворени и децата си вкъщи.

 

Долу може да видите превод на писмото от румънската страна: 

МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА, ВОДИТЕ И ГОРИТЕ

КАБИНЕТ НА МИНИСТЪР

Рег.No: DEICP/3650 109.03.2022г

г-н Борислав Сандов, министър

Министерство на околната среда и водите, Република България

Уведомление по Конвенцията от Еспоо за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст на проект „Изграждане на хал. сграда, отводняем бетонов басейн, бетонни площадки, ограда, осветление система. Изпълнение на сондаж и вътрешна мрежа за водопровод и канализация, поставяне на пречиствателна станция за отпадни води. Поставяне на инсинератор за медицински отпадъци със спомагателни съоръжения. Развитие на връзка с градската водопроводна мрежа и с градската канализационна мрежа“, в Румъния

Уважаеми г-н министър,

Румънското министерство на околната среда, водите и горите поднася поздравленията си на Министерството на околната среда и водите на България и има честта да изрази признателност за предишното ни сътрудничество по въпросите на околната среда.

В съответствие с член 3 от Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст (Конвенция от Еспоо), с настоящото ви уведомяваме за следния проект: „Изграждане на сграда на хале, дренажен бетонен басейн, бетонни платформи, ограда, осветителна система. Изпълнение на сондаж и вътрешна мрежа за водоснабдяване и канализация, поставяне на инсталация за предварително третиране на отпадъчни води. Поставяне на инсинератор за медицински отпадъци със съпътстващи съоръжения. Изграждане на връзка с градската водопроводна мрежа и с градската канализационна мрежа", в Румъния.

Проектът се намира в застроената зона на община Гюргево, Румъния, на разстояние 3317 м от най-близката гранична точка между Румъния и България. Тази инвестиция е необходима за увеличаване на капацитета на инсинератора за отпадъци и чрез разнообразяване на дейността чрез изгаряне както на неопасни отпадъци, така и на широк спектър от опасни отпадъци.

Моля, вижте приложен формуляр за уведомление на английски език. В случай, че решите да участвате в тази процедура на ElA, моля, изпратете ни своя отговор на уведомлението до 31 март 2022 г.

Също така, ще сме благодарни, ако ни изпратите вашите коментари и изисквания към документа за обследване до 15 април 2022 г., заедно с информацията, свързана с потенциално засегнатата околна среда на територията на Република България. Тази информация ще се използва за изготвяне на оценката за въздействие върху околната среда документация.

Използваме възможността да изразим признателността си за ползотворното ни сътрудничество и готовността ни да го продължим и в бъдеще.

Приемете, г-н Министър, нашите най-дълбоки почитания. На Ваше разположение,

Barna TAN 705 pO).

министър

бул. Libertätii 12, сектор 5, бул


     

Русе21.01.2024 г., 14:15 ч.

И сега какво ? Никой не им тъси сметка!

Димо13.01.2024 г., 16:04 ч.

Абе вие защитниците на Белев и Сандов ,можете ли да четете.В статията има факсимилета на писма а и Тома Белев сам си призна ,че ги е пропуснал ,защото не можел всичко да чете ,въпреки ,че са от румънски министър.Егати зелените негодници .Но по-гадни сте вие ,които ги защитавате.

Fil13.01.2024 г., 13:29 ч.

сандоФ,томАта, ванкАта-пазарджишки и останалите смрадливци винаги са се интересували от лични облаги и приходи,,, прокуратурата ще си свърши ли задълженията!?

Камен Филипов10.01.2024 г., 18:08 ч.

Тенденциозна Ви е статията. Теренът е запориран отдавна /22.11.2023/ от тяхната Агенция по Приходите: ANAF https://giurgiu-tribune.ro/exclusiv-anaf-a-pus-sechestru-pe-terenul-unde-se-vrea-construit-incineratorul-din-giurgiu/?fbclid=IwAR0ZX3NUoFPSJg8xpsKloYdB40NsBcBngA_OQfFWBl-vY-bqRBFxM5Pc9Ks