Иван Костов: От интелектуална гледна точка зеленото движение е много несъстоятелно

  20 Януари 2020, 00:01     5294     3   
     


Снимка: Според Иван Костов "зеленото движение е невежо за справяне с климатичните промени"

„От интелектуална гледна точка зеленото движение е много несъстоятелно“, заявява бившият премиер Иван Костов пред сайта „Банкеръ“.

Костов е категоричен, че в световен мащаб са налице много мощни аргументи срещу това, което „зелените“ считат, за бедствие, визирайки така наречените климатични промени.

„Според тях единственият начин да се справим е като сложим спирачки на икономиката и да се надяваме, че това ще ни отмине. Първо - всички учени признават, че не е ясно до каква степен промените в климата се дължат на човешка дейност и до каква степен се дължат на други фактори, които не могат да бъдат оценени или са ясни, но в момента не могат да бъдат измерени“, обяснява Костов. Според него е много силен вторият философски аргумент срещу зелените: „Ако набием спирачки на икономиката, как ще решим утре екологичният проблем? Как ще напреднат технологиите в земеделието, в енергетиката, индустриалните технологии? Как ще напредне начинът на производство на услуги така, че да се справим с този проблем, ако ние технически и технологично си ударим спирачките – ще станем по-безислни, което означава по-уязвими“, коментира експремиерът. И добавя: „Трябват такива мощни системи, които, примерно, да овладеят пожарите в Австралия сега. Но тези системи могат да бъдат измислени от химици, технолози – хора, които са вещи в своята област. Те могат да решат проблемите, а не зеленото движение, което е невежо по тези въпроси“.

Иван Костов дава пример с развитието на Китай: „Този пример доказва моята теза. Тази страна минава през огромно замърсяване. А сега, с мощната индустрия и технологии започва да подменя и да разрива ветро-енергийния сектор (ВЕИ). В момента най-могъщата динамика е на ВЕИ-сектора в Китай, както и в САЩ. Защото те се развиват бързо. А ние, като сме спрели да се развиваме, продължаваме да произвеждаме тези емисии и по-бавно ги намаляваме. Вижте колко е силна логиката за това кой може да се справи с проблема – само който се развива много бързо. Решението е по-бързо развитие на технологиите и научните изследвания“.

Долу може да видите откъс от интервюто на Иван Костов за „Банкеръ“ от 17.01.2020г.:


     

Атанас Чобанов20.01.2020 г., 15:55 ч.

Сега ли се сети Иван Костов, че "зеленото" движение е несъстоятелно? Защо тогава помогна на олигарха Иво Прокопиев навремето, за да има "зелени" рекетьори и в нас?!?

Прагматикът20.01.2020 г., 00:49 ч.

Зелените политики могат да си ги позволят свръхбогати държани.При нас приоритет трябва да е икономическият възход и повишаване на доходите.Едва ,когато постигнем средноевропейските нива можем да помислим за зелени регулации.

Философът20.01.2020 г., 00:34 ч.

Много е интересно, когато интелектуалци проявяват неразбиране към най-наболели пред сегашните и бъдещите поколения проблеми. Degrowth е само един възможен подход, има и други. Има и специалисти и Зелени сделки, които вече се случват и без одобрението на интелектуалците. Защо ли? И кой друг, ако не Зелените, ще се грижи за околната ср