Източна Африка е изправенa пред най-голямото нашествие на скакалци от десетилетия(Видео)

  04 Февруари 2020, 19:05     5064     0   
     


Страните от Източна Африка са изправени пред най-голямото нашествие на скакалци от десетилетия насам. Милиарди насекоми, придвижващи се на ята с големината на градове, унищожават посеви в държавите от т.н. Африкански рог.

Ситуацията е най-тежка в Кения, Етиопия и Сомалия, като засегнати са още Судан, Джибути, Уганда и Еритрея.

В Кения нашествието е най-тежкото от 70 години насам, а правителството вече е отпуснало 5 милиона долара за борбата срещу него. В Сомалия, където преди дни обявиха бедствено положение, и в Етиопия, не са се сблъсквали с подобно явление от поне 25 години.

Според Организацията по прехрана и земеделие към ООН нашествието представлява невиждана заплаха за хранителни ресурси в региона. В края на януари от организацията направиха апел за международна помощ, защото ако нашествието не бъде овладяно до юни месец, може броят на скакалците да се увеличи 500 пъти. По техни изчисления за справяне с кризата ще са необходими около 75 милиона долара.

В момента пръскането против нашествениците е основно по земя, поради липсата на специализирани самолети. Единствено в Кения имат подобни самолети, но те са само 5 на брой. Най-големият проблем е липсата на пътна инфраструктура в засегнатите региони, което не позволява на машините за пръскане на пестициди да достигат до тях, което налага разпръскването да се извършва на ръка. В борбата са се включили и армиите на засегнатите държави.

Нашествието на пустинни скакалци е нетипично за тези географски ширини. Последното в региона е било през 2003г., но с доста по-малко размери.

„Това нашествие на скакалци е много по-голямо и тежко от тези, с които сме се сблъсквали преди в Кения и Източна Африка“ заяви пред CNN Стефан Ньока – директор на организацията за контрол на пустинни скакалци.

Според експертите причина за голямото нашествие е нетипично влажният климат от края на миналата година. Между октомври и декември в региона е имало нетипично големи количества валежи, които създават предпоставка за размножаване на скакалците.

Най-големите притеснения са, че държавите от Източна Африка няма да могат да овладеят нашествието и то ще се пренесе в други части на Африка и Азия.

Пустинните скакалци са най-унищожителните от вида. Те са с големината на пръст, а едно ято може да достигне 50км дължина и 40км широчина.

Долу може да видите кадри от нашествието на пустинни скакалци в Източна Африка: