Какво е коронавирус и какви са симптомите?

  27 Януари 2020, 14:16     11444     1   
     


Новият щам на коронавирус, който бе открит в Китай, вече е засегнал над 2700 души, а смъртни случай са 80. В последните няколко дни вирусът започна да се разпространява с много бързи темпове, като само за последните 24 часа в Китай бяха регистрирани 700 нови случая. Почти всички заболели са от провинцията Хубей, където се намира град Ухан.

Китайските власти установиха, че разпространението на вируса е започнало от мегаполиса Ухан, в който живеят 11 милиона души. В момента целият град е под карантина, като транспортът от и за града е спрян. Много туристически дестинации в Китай са затворени за посетители, за да се намали разпространяването на смъртоносния вирус.

В България бе създадена оперативна работна група към Министерството на здравеопазването, която ще се занимава с всички въпроси свързани с коровируса. В нея участват както медицински специалисти, така и представители на Министерство на вътрешните работи, Гранична полиция, ДАНС и Министерство на външните работи.

Какво представлява коронавирусът?

Новият щам на вируса е част от групата на коронавирусите, с които човечеството се е срещало и преди. Както всички вируси в групата, той се е прехвърлил от животни върху хората. Смята се, че заболяването е тръгнало от рибен пазар в Ухан, където незаконно се продава прясно месо от екзотични животни. Потвърдено е, че вирусът се предава от човек на човек при дълъг контакт. По непотвърдена информация коронавирусът е предаден на хората от прилепи. 

С какви други коронавируси сме се срещали?

Тежък остър респираторен синдром (ТОРС) и Близкоизточен респираторен синдром (БИРС) са коронавируси предадени от животни на хора. През 2002г. ТОРС бе разпространен в 37 държави, заразявайки над 8000 души и взимайки живота на повече от 750. През 2012г. с БИРС, който се предава по-трудно от човек на човек, бяха заразени 2500 души, но смъртността при него бе по-висока – 35% от заболелите.

Според експертите новият коронавирус е „по-слаб“ от ТОРС.

Какви са симптомите?

Вирусът причинява пневмония. Знае се, че първите симптоми са кашлица, температура, затруднено дишане и болки в гърдите. В по-тежките случай се стига и до органна недостатъчност. Антибиотиците и противогрипните лекарства не помагат при вируса. Оздравяването на човек, зависи от силата на имунната му система, като при повече смъртни случай, заболелите са имали и други здравословни проблеми.

Как да се предпазим?

Проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести съобщи, че епидемичните мерки за предпазване са същите като за предпазване от грип -  предпазни маски, дезинфектант и дезинфекциращи кърпички за ръце, често миене на ръцете и поддържане на добра лична хигиена.  

Къде се е разпространил?

Благодарение на мерките, взети от Китайското правителство, разпространението на вируса е силно ограничено. В момента в град Ухан, от където започва разпространението на коронавируса, е под карантина и летището е затворени, а градския и междуградския транспорт е спрян.

Извън Китай, където са потвърдени 2744 случая, новия вирус е регистриран в Хонг Конг, Макао, Япония, Непал, Сингапур, Южна Корея, Тайван, Тайланд, САЩ, Виетнам, Канада, Малайзия, Франция и Австралия. На много летища в Китай и по света вече са поставени термокамери, които да следят телесната температура на пътуващите, за да се ограничи разпространяването на вируса.

В последните няколко дни в социалните мрежи бяха разпространени видеа от град Ухан, как хора заразени с коронавирус, падат по улиците. Видеото може да видите долу:


     

Кънев 27.01.2020 г., 15:14 ч.

Обнадеждаващо е ,че не е много силен.