Какво са „морските сополи“ от Мраморно море?

  06 Юли 2021, 16:55     9358     0   
     


През последните месеци огромни маси от плаваща слуз буквално започнаха да превземат водите на Мраморно море. Гъстата слуз, която задушава морските обитатели и убива цели пояси в морето, за първи път е толкова много, а учените не са сигурни каква е причината за тазгодишния бум.

Какво са „морските сополи“?

Т.н. „морски сополи“, са слуз, съставена от жив и мъртъв органичен материал, голяма част от който фитопланкон. Тя се образува при пренасищането на тези микроскопични водорасли с органичен материал, който ги стресира и те започват да се разрастват безконтролно, произвеждайки гъстата слуз.

Наблюдавано ли е преди подобно явление?

Морските сополи не се появяват за първи път в Мраморно море. Още през 2007г. учени забелязват образуването на гъстата слуз, но проблемът никога не е бил толкова голям.

Всъщност още през 18ти век учените в Южна Европа са документирали появата на подобна слуз по бреговете на Средиземно море. В Черно и Бяло море „морски сополи“ се появяват периодично, но само на ограничени места.

Тази година ситуацията в Мраморно море обаче е много по-сериозна. Петната от слуз са дълги стотици метри, а на дълбочина достигат до 8-10 метра, като на места заемат цялото пространство до дъното.

Какво предизвиква техния бум?

„Много е трудно да кажем какво предизвиква тазгодишния бум, но може да сме сигурни, че замърсяването с органични материали като фосфор и азот, както и климатичните промени, играят голям роля. Със сигурност знаем, че температурата на водата в Мраморно море се е повишила с около 2.5 градуса за последните 20 години, което е над световната норма“ коментира Барис Салиоглу, директор на Института по морски науки към Близкоизточния технически университет.

Всъщност мнозина учени смятат, че процесът, предвещаващ появата на слузта, е започнал преди много години. Изхвърлянето на замърсени води от земеделие и индустрия, както и отпадъчните води на над 20 милиона души, бавно са убивали биоразнообразието в морето и са създавали условия за появата на „морските сополи‘.

До какви последици могат да доведат „морските сополи“?

Основните проблеми, които слузта може да създаде, са няколко:

  • От една страна те бавно задушават живота в Мраморно море, което всъщност е дом на голямо разнообразие от флора и фауна.
  • На второ място, петната от слуз могат да привлекат други микроорганизми като вируси и бактерии, сред които ешерихия коли, която може да създаде проблеми не само на морските обитатели, но и на хората, които плуват във водите на Мраморно море.
  • Освен това Черно и Бяло море са предпоставени към същия проблем, заради относително спокойните си води. Въпреки че президентът на Турция Ердоган смята, че с прокопаването на „Канал Истанбул“ проблемът със слузта в Мраморно море ще се реши, то мнозина се опасяват, че с отваряне на още една връзка между двете морета, мръсните води от Мраморно ще се разлеят в Черно и Бяло, създавайки предпоставка за подобни проблеми.  

Какво прави Турция, за да се справи с морската слуз?

Въпреки че проблемът с морските сополи едва ли може да бъде напълно решен, турското министерство на околната среда амбициозен, 21-точков, план за възстановяването на нормалното състояние на водата.

На осми юли този план влезе в действие и специално оборудвани лодки, които имат за цел да разбиват слузта, тръгнаха из водите на Мраморно море.

„Според нашите учени, ако намалим нивата на азот във водата с 40%, проблемът ще бъде решен“ коментира екоминистъра на Турция Мурат Курум.

Той добави, че се очаква до 2024г. всички пречиствателни станции в крайбрежните райони да бъдат модернизирани, а Мраморно море да бъде обявено за защитена зона до края на тази година.

Долу може да видите кадри на "морските сополи" от Мраморно море: