Китай ще забрани пластмасовите изделия за еднократна употреба

  21 Януари 2020, 13:01     2276     1   
     


Китайското правителство обяви своите планове да забрани използването на найлонови торби и пластмасови изделия за еднократна употреба до 2025г., съобщава CNN.

В изявление, Китайската Национална Комисия по развитие и реформи, съобщи, че ще започне борбата с производството и използването на пластмасови изделия за еднократна употреба, като се очаква те да бъдат напълно забранени до 2025г.

Новата политика включва ясна хронология, кога и къде ще бъде забранено използването и производството им. Това ще се случи първо в големите градове, като на по-малките градове и селски региони ще бъде дадено повече време да се приспособят към промените.

Например на кетъринг индустрията ще бъде забранено да използва пластмасови чинии, чаши, вилици и ножове в големите градове, още преди края на 2020г. Също така се очаква до края на годината да бъде забранено и използването на еднократни найлонови торби в големите градове.

До края на 2025г. хотелите в Китай няма да имат правото да използват пластмасови изделия за еднократна употреба, а пощенските и куриерски фирми ще трябва напълно да се откажат от найлоновите опаковки.

От правителството съобщиха, че ще компенсират новите забрани, като промотират използването на рециклирани продукти и създадат нови програми за рециклиране.

Китай произвежда около 29% от пластмасовите продукти за еднократна употреба в света. В изявлението на Национална комисия по развитие и реформи, се казва, че мерките се взимат, защото пластмасата вреди на здравето на гражданите на Китайската народна република.


     

Алекс22.01.2020 г., 16:34 ч.

В България също има такава забрана и сигурно ще се изненадате къде? В най-доброто място за ски у нас - Банско!