Китай затваря за посетители своя базов лагер под връх Еверест заради замърсяване

  25 Февруари 2019, 17:31     4190     0   
     


Китай затваря за посетители своя базов лагер под връх Еверест, съобщиха от държавната информационна агенция. Досега достъпът до лагерът, които се намира на 5200 м надморска височина е бил свободен.  Решението е взето заради огромните количества боклук, които се трупат в резултат от хилядите туристите, които ежегодно посещават лагера. Само за миналата година от подножието на Еверест са събрани над 300 тона отпадъци.

Под връх Еверест има два базови лагера – в Непал(южен) и в Тибет(северен).

Този в Непал е доста по-известен сред туристите, като през 2015г. повече от 40 000 души са го посетили. Около 70% от алпинистите изкачващи Еверест преминават през него.

Вторият се намира в Тибет и е под контрола на китайската държава. Той е по-малко известен, но в последните няколко години ставаше все по-популярен, заради новия път до него, отворен през 2017г.

Поради големия наплив на туристи обаче подножието на върха се е напълнило със стотици тонове отпадъци. Това е провокирало властите да вземат решението да ограничат достъпа до базовия лагер. Така туристите от китайската страна ще имат за своя крайна точка манастира Ронгбук, който се намира на 500 метра надморска височина по-ниско от базовия лагер.

Достъпът на алпинисти до върха от китайската страна също ще бъде ограничен, като всяка година ще бъдат издавани само по 300 разрешителни за изкачване.

Китайската държава възнамерява през следващата година да организира мащабна експедиция за почистване на върха от боклуци и тела.