Ла Пас – градът с най-много лифтове в света(Видео)

  18 Март 2019, 17:22     8936     1   
     


Вероятно повечето хора не знаят много за административната столица на Боливия – Ла Пас. Тя се намира в боливийската част на Андите, на височина 3600 метра. Населението й е 790 000 души, което я прави третия най-населен град в Боливия след Санта Круз де ла Сиера и Ел Алто.

Уникалното в град Ла Пас е, че притежава най-дълга градска система от лифтове – "Ми Телеферико".

Столицата на Боливия разполага с 32.7км градски лифтове, които да транспортират жителите му през високопланинския релеф на града. Те са разделени на 11 линии с 36 станции, свързвайки центъра на града с околните квартали и с втория най-голям град в страна – Ел Алто. Ми Телеферико е първата в света система за градски транспорт съставена основно от лифтове.

Идеята за създаването на кабина между Ла Пас и Ел Алто се заражда още през 70те години. Втория и третия по големина градове в Боливия се намират в непосредствена близост един от друг, но са разделени от стръмен 400 метров склон. Град Ла Пас се намира в каньона на река Чокуейапи, а Ел Алто на планинското плато над каньона.

Въпреки, че идеята е шумно дискутирана в обществото през годините, управата в латиноамериканската държавата така и не дава зелена светлина на проекта.

Така до 2012г., когато Президентът на Боливия Ево Моралес подписва документа, с който се дава старт на изграждането на лифт между двата града. Решението е провокирано от огромните задръствания, които се създават на стръмните пътища между двата града и от екологичните проблеми, които се пораждат от тях.

Строителството на лифтовете е поверено на австрийската компания Допелмайр(Doppelmayr Garaventa Group).

Първата част от проекта е завършена през 2014г., когато заработват три линии от новата транспортна система на града. Една от тях изкачва стръмния наклон между Ла Пас и Ел Алто и така свързва двата града.

Поради големият успех на градските кабини – значително намаляване на трафика и подобряване на качеството на въздуха в града, през следващите години изграждат още седем линии из града.

Най-новата "Сребърна" линия отвори врати само преди броени дни, на 9 март. Тя прекосява разстоянието между Ла Пас и Ел Алто само за 11 минути, като с автомобил това би отнело поне час и половина в едната посока.  Очаква се последната 11та (Златна) линия, която в момента се строи, да бъде готова през пролетта на 2020г.

Във видеото долу може да видите как изглежда пътуването с Ми Телеферико:

 


     

Алекс25.03.2019 г., 15:52 ч.

И в София може да се изгради подобна мрежа, но след като се подобри качеството на въздуха с нея, "зелените" на Прокопиев за какво ще протестират? Ще ги оставим без пари - гладни и жадни!