Маски започнаха да изплуват по плажовете на Лазурния бряг

  24 Юни 2020, 13:38     3572     0   
     


Снимка: Водолази извадиха маски от дъното на морето в близост до град Антиб.

Френската организация „Opération mer propre(Операция за изчистване на морето)“ алармира, че предпазни маски за еднократна употреба започват да изплуват по бреговете на Лазурния бряг.

Във видео, те показват как по морското дъно започва да се събира голям брой маски и ръкавици за еднократна употреба.

Въпреки че маските и ръкавиците имат по-важна функция от сламките и бутилките, те също имат период на пълно разграждане около 450 години.

Експертите се притесняват, че това е едва началото на проблема и, че в следващите месеци той ще се задълбочи.

Маските, заради малкото тегло, обикновено плуват над дъното на водата и е само въпрос на време морските обитатели да започнат да ги поглъщат.

Френският депутат Ерик Пауже вече изпрати официално писмо до президента Макрон, с искане да се създаде по-добра организация при изхвърлянето на маски за еднократна употреба.

„Фактът, че тези маски, които имат на повърхността потенциално заразен вирус, биват изхвърляни на земята, създават опасност за обществото и малките деца“ се казва в писмото на френския депутат.

Според него решението на проблема е, да се започне изработването на биоразградими маски от коноп, особено предвид факта, че Франция е вторият най-голям производител на влакната в света.

„Каня ви да инициирате публичен дебат, който да пояснява за вредните последици от тези маски и също така промотира нови, природосъобразни идеи за изработване на маски, които да са в тон с цялостната политика за околната среда на Франция“ добави Пудже.

Подобни дискусии се водят в азиатските държави, където проблемът вече започва да става по-сериозен.

Долу може да видите видеото, което публикуваха от „Opération mer propre“: