Мечка от Македония е най-новият обитател на Парка за танцуващи мечки

  06 Ноември 2020, 18:09     2487     1   
     


Снимка: "Четири Лапи".

Мече от Северна Македония е най-новият обитател на парка за танцуващи мечки в Белица. Това съобщиха от фондацията „Четири Лапи“.

Мечето Теди се озовало в зоопарка в Щип през 2017г., когато предишният му собственик го предал, тъй като не можел да го гледа повече. В провинциалната зоологическа градина обаче, нямали нито необходимите условия, нито лиценз за отглеждане на мечка. Така Теди прекарва последните три години в клетка два на два метра с бетонов под, обградена от ръждясали железа. В резултат от това мечето развива тикове, а зъбите му са силно инфектирани от опити да прегризе ръждясалите прътове.

За щастие местните местни жители подават сигнал до македонските власти, а те се свързват с българската фондация "Четири лапи".

След много опити да мечето да бъде спасено, по време на пандемия и локдаун, най-накрая Теди е вече в Парка за танцуващи мечки и е готов да прекара остатъка от живота си в него.

Долу може да видите цялата история на Теди, която споделиха от фондация „Четири лапи“:

 „Щастливи сме да ви съобщим, че дългото очакване и усилията ни да помогнем на мечока Теди пожънаха успех.

Спасен буквално часове преди границата ни с Гърция да бъде затворена, той успя да отпътува успешно от Северна Македония за своя нов дом в Белица.

Теди, като всички други обитатели на Парка, има нелека съдба.

Мечокът е бил подложен на истинско страдание. Около три годишен, той е прекарал досегашния си живот в мизерна тясна клетка, сред бетон и ръждясали железа, даден на зоопарка в Щип от собственик, който не е можел да го гледа повече. 

От 2017г. насам, той живее в ужасните условия в зоопарка в Щип, който няма лиценз за отглеждане на мечки. Проверка на екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ на място установява, че мечокът не може да живее повече там, защото здравето му е застрашено. Дори зъбите на Теди са силно инфектирани, в следствие на годините, в които е хапал ръждясалите решетки на клетката си, борейки се за глътка свобода.

Екипът ни работи неуморно, за да направи спасяването му възможно. Подготвяме трансфера му от края на миналата година, но заради ситуацията с коронавируса, транспортът се е отлага на няколко пъти. Единственият начин мечето да се превози от Северна Македония до България бе през Гърция, тъй като на нашата граница няма одобрен пункт за внос на животни от Северна Македония в ЕС. Предвид налагането на пълен локдаун в Гърция от събота до края на месеца имаше опасност и този път да се отложи спасяването, но колегите решиха да рискуват и да спестят мъчителния живот на Теди в тясната зоопаркова клетка.

След престой от няколко часа на границата между Северна Македония и Гърция, в очакване транзитния превоз да бъде разрешен и истински изпитание, както за екипът ни, така и за мечето, пътуването все пак бе успешно. Сега Теди ще бъде най-новият обитател на парка.„


     

Христо 06.11.2020 г., 18:30 ч.

Я имало и македонски мечки.