МОСВ спира търговията на зелените с данни получени по обществени поръчки

  08 Януари 2019, 19:58     3084     8   
     


От министерство на околната среда и водите предлагат изменения в закона за биологичното разнообразие, с което се спира търговията на еколозите с данни получени в изпълнение на обществени поръчки. Досегашната практика бе, че изпълнителите на поръчки свързани с биологичното разнообразие нямаха задължението да предават първичните данни, по които правиха заключения за състоянието на местообитанията и растителни и животински видове в страната. Това даваше възможност за огромни спекулации от недобронамерени изпълнители, които са основно неправителствени екологични организации. Освен това с тези данни се правеше  търговия въпреки, че на изпълнителите е заплатено за работата. Търговията с тях се прави при изработване на доклади за въздействието върху околната среда /ОВОС/,екологични оценки /ЕО/ и оценки за съвместимост /ОС/за зоните Натурa. По закон на почти всеки инвестиционен проект трябва да се прави екологична оценка. Независимо дали става въпрос за магистрала, лифт, завод или сладкарски цех това е задължително. Фирмите правещи тези разработки са принудени да купуват данните от еколозите, защото само те ги притежават. Тоест има пазар на нещо, което един път вече е платено от държавата. Има много случаи ,когато зелените не продават данните а самите те правят докладите по ОВОС, по цени от, които на възложителите свят им се завива.

За периода 2007 -2013 година за биоразнообразие са усвоени 205 милиона евро. Тези пари са минали през обществени поръчки, като в огромната си част са спечелени от зелени екологични организации. Данните получени от тези поръчки не са предоставяни  на МОСВ. От министерството не са имали никаква законова възможност да принудят изпълнителите да им ги предоставят. Със сегашните изменения в закона за биологичното разнообразие  тази порочна практика се прекратява. МОСВ ще бъде собственик на тези данни и защото те вече са платени ще ги предоставя безвъзмездно на фирмите, които правят екологични оценки. По този начин се вкарва регулация в тези отношения и създава истинска конкуренция а не условия за рекет.

Това със сигурност ще предизвика негативна реакция в зелените кръгове. Ще бъдат страшно недоволни, защото досега са били монополисти на този пазар. Както винаги са действали и този път ще се опитат да нагнетят напрежение с протести, защото им секва далаверата.


     

Ники09.01.2019 г., 21:30 ч.

Прекрасна схема , КОЙто и да я е измислил ! "Другари ! Назначавам ви за милионери !"

Ivo09.01.2019 г., 20:46 ч.

Ей не се награбиха тия еколози.Оня ден имаше статия с линк към поръчката ,три милиона и половина евро за отгледани три лешояда. Взели ги Българско дружество за защита на птиците.Ебати защитата ебаси чудото.

Човек без сестра09.01.2019 г., 19:18 ч.

Горко на тоз народ и таз държава? Ако не сте тролове, значи сте лесно манипулируеми! Или ви липсват знания, или...

Манол09.01.2019 г., 18:35 ч.

Крайно време е да се спре зеления рекет и произвол у нас. Загубите от тях са над милиард.

Ели09.01.2019 г., 14:46 ч.

205 милиона усвоени от Зелените.....сериозна сума, и после всичко било за природата, дали все още някой им вярва

Bobo09.01.2019 г., 14:33 ч.

С двеста милиона енло,колкото са прибрали зелените за няколко години могат да се направят още много протести.Ясно е от къде имат пари и как си купуват медии и журналисти.Дано най -накрая ги отрежат.

Цветан09.01.2019 г., 13:41 ч.

Една схема по-малко на зелените и няколко милиони спестени, които няма да потънат в техния джоб

Киро09.01.2019 г., 11:37 ч.

Това е добра новина. Ясно, че ще настане вой от зелените, но дано никой не се върже на този вой.