Моят Край - Мастейра–Сакар

  17 Април 2021, 14:03     4355     0   
     


Ще ви разведа из Природната магия на Мастейра-Сакар", който се намира в моят роден край. Маршрутът показва северното подножие на планината, централната и най-високата част на Сакар и е дълъг 19 км. По него от асфалтовия път, който достига до връх Вишеград, могат да се направят интересни пешеходни отклонения.

Маршрутът предлага при желание да бъдат предприети излети в северен Сакар и за билки, горски плодове или само за приятна разходка. За да се потопите в природата, да усетите нейните сили, да се полекувате, да се насладите истински на красотата, да разгледате повече древни култови места маршрута може да разделите на части които да бъдат обходени за два или за три дни. За един ден е невъзможно.

Задължително: През летния период е добре да се носят вода и препарати против насекоми. Внимавайте за влечуги и стършели, добре е да имате алергени, както и местен водач.

Маршрут магията  „Мастейра – Сакар":

Южно от Тополовград, от главния път Тополовград – Харманли се прави отбивка. Начало на маршрута може да е местността. „Плочест/Корията". Тази местност винаги е била начална, изходна точка за предприемани маршрути из Сакар планина.

Плочест/Корията е любимо място за разходки и спорт на местните от много години. След това се поема на юг към Сакар планина, като се движите по асфалтов път който достига до най-високия връх на планината, връх Вишеград.

След кратко изкачване се достига връх Гума 524.2м.. Под него се намира старата хижа на Горско стопанство – Тополовград.

Тук може да направите първото си разклонение по маршрута като посетите геоложкия феномен „Черните камъни" - 475м.

От Старата горска хижа завивате на ляво по горски път в посока североизток. Разстоянието до обектите е около 1.5 км. Маршрута е приятен с леко спускане.

Геоложкият феномен „Черните камъни" е най-впечатляващата скална природна забележителност в Сакар планина. Черните камъни са отделна скална забележителност и представляват поредица от внушителни скални зъбери, подредени в северозапад-югоизточна посока на дължина над 300 м. и издигащи се на височина 50-60 м. над околния ландшафт. Най-внушителната част от скалния ансамбъл наподобява замък с многобройни кули, а по-ниските нива са представени от стърчащи, наклонени на юг зъбери.  Маршрута си продължава с изкачване по страничен рид на главното било.

Местността е много красива  през пролетта и началото на лятото когато водата и живата природа сътворяват тук една вълшебна приказка.

Главния маршрут продължава да се изкачва и след 500 метра достигате до гранитното струпване Писания камък – скално изсечено култово място. От тук се открива красива панорама на изток и към масива на връх Вишеград. Място за медитация, лечение и почивка.

След това започва стръмно изкачване към масива на връх Вишеград. Вдясно е връх Байрака и скалното образование Гарванов камък, от който се открива красива панорама на север. Гарванов камък е скален култов комплекс.

Скоро след тази разходка стигате до билото на Сакар планина при разклона "Малката звезда".  Пред Вас се откриват обширните поляни оформени около първенеца на Сакар – връх Вишеград (856 м.).

Преди това на тъй наречения разклон Малката звезда.

В горния ляв край на поляните под връх Вишеград има хубава беседка, където може да отдъхнете, да се полюбувате на красивата панорама. В ляво от беседката е маркирана туристическа пътека до скалното струпване Големия Здравец , от където се открива красива панорама на североизток. От беседката на изток започва горски път Христов път, който подсича от север масива на връх Вишеград. По този горски път може да се посети скалното образование Биволски камък.

Връщате се обратно до асфалтовия път и по него се прибирате към Тополовград.

Приятно докосване до живата Природа и  среща с лечебен комплекс Мастейра – Сакар!

 

Мария Кръстева

Стани автор в рубриката „Моят Край“ и спечели награда от Еко Новини. Виж как.