Моят Край – село Драговищица

  24 Април 2021, 17:21     1787     0   
     


Преди много векове днешното Софийско поле било залято от водите на дълбоко езеро. На неговия южен бряг, в областта на нашата столица, управлявал богат, силен, но и строг владетел. Той имал три дъщери – Яна, Бояна и Драга. Когато дъщерите му поотраснали, владетелят решил да раздели между тях своите владения по бреговете на езерото.

На Яна дал земя на източния бряг – там сега е село Яна. Бояна останала в крепостта на баща си – днешният квартал Бояна на столицата. Третата дъщеря Драга, заради грешната й любов към един от слугите на владетеля, била изпратена на северния бряг в земите на днешна Драговищица. Дали от срам заради извършения грях, дали защото имала особен характер, но тя не общувала с местните хора, а живеела усамотено извън селото в землището на намиращия се наблизо манастир. Хората се плашели от нея и взели да й викат Драга – вещицата. След време започнали да наричат с нейното име селото, до което тя се заселила, село Драговищица.

Боянчани разказват същата легенда и обясняват името на своето село с името на третата - любимата дъщеря на владетеля - Бояна, която останала в крепостта на баща си.

Лилия Рангелова

Стани автор в рубриката „Моят Край“ и спечели награда от Еко Новини. Виж как.