Моят край - Созопол

  03 Октомври 2019, 14:44     5012     0   
     


Созопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие, възникнал в края на IV-III хилядолетие пр. н.е. По късно през 610 г. пр. Хр. на мястото на днешен Созопол е основана елинска колония под името Аполония Понтика.  През IV в. градът е известен под името Созополис и е под византийска власт.

Тук има много археологически паметници: архитектурен и археологически резерват Старинен Созопол, тракийски надгробни могили, тракийски крепости в района на Медни Рид, антични некрополи, крепостни стени от VI–XIV  век, музеи: археологически музей, къща-музей Александър Мутафов.

Всяка година през месец септември тук се провеждат празници на изкуствата Аполония.

Градът е оживен само през летните месеци. През останалото време от годината е тихо, спокойно и уютно и е най- подходящото време да се посети и да се усети атмосферата, чара и магията на града. Човек има усещането, че времето е спряло. Мир, красота и романтика!

Дамян Стойнов

В рубриката "Моят Край" може да печелите награди от магазини Технополис като ни изпращате истории за вашите любими места в България. 

Ето как: www.ekonovini.bg/bg/razkazhi-ni-za-tvoeto-lyubimo-myasto-v-balgariya-i-specheli-nagrada-ot-magazini-tehnopolis-eto-kak