Над 600 частни самолета пристигнаха в Давос за да обсъждат проблемите с климата

  21 Януари 2020, 17:00     6192     0   
     


Една от основните теми на Световния икономически форум в Давос тази година е климата, а в същото време над 600 частни самолета пристигнаха на летището на швейцарския град.

Организаторите на Световния икономически форум в Давос съобщиха в понеделник, че тази година една от основните теми на форума ще бъдат проблемите с климата. Сайтът на срещата е изпълнен със снимки на шведската климатична активистка Грета Тунберг, която се очаква да присъства тази година, след като преди година разкритикува световните лидери.

Освен това мотото на тазгодишния форум е „единен и устойчив свят“.

Тези послания обаче рязко контрастират с реалността. През изминалите няколко дни рекорден брой частни самолети пристигнаха в Давос. Над 600 самолета са кацнали на летището в швейцарския град в навечерието на форума, като в тази цифра не влизат самолетите на държавните глави, които кацат на военна база наблизо. Заедно с тях броят на самолетите със сигурност скача над 1000.

Заради отказа на политическите и бизнес лидери да направят усилие за намаляване на въглеродния отпечатък, организаторите на Световния икономически форум съобщиха, че ще компенсират въглеродния отпечатък на всички тези самолети, като ще закупят т.н. въглеродни кредити за всеки частен или пътнически полет към града. Парите от закупуването на въглеродните кредити отиват за финансиране на различни проекти свързани с намаляването на въглеродния отпечатък на земята.

Другите решения приети от Световния икономически форум са - 88% от колите, които обслужват Световния икономически форум, са електрически или хибридни, забрана за използване на пластмаса за еднократна употреба и използване на 100% възобновяеми източници на електроенергия.

Всички тези усилия на организаторите обаче рязко контрастират с решенията на повечето участници да пристигнат на форума с частните си самолети.