Наемници на WWF измъчват и убиват хора в Африка и Азия

  07 Март 2019, 17:38     3373     7   
     


Наемници на световния фонд за дивата природа WWF малтретират местното население в Африка и Азия. Това разкри в серия от разработки американския сайт Buzz Feed.

Разследването на журналистите Том Уорън и Кейти Бейкър, рейнджърите от екипите за борба с бракониерството, които се финансират от WWF, тероризират, измъчват, изнасилват и дори убиват хора от местното население на Африка и Азия, с предпоставката, че става въпрос за бракониери.

Според Бъз Фийд, които твърдят, че са направили повече от 100 интервюта със замесени лица, в държави като Конго, Непал и Камерун, т.н. еко стражите често превишават правата си и тормозят хората, които живеят близо до границите на паркове и резервати.

Такъв е случаят в Непал, където възрастен мъж е държан и измъчван със солена вода в носа повече от седмица, заради съмнения, че е помогнал на сина си да скрие нос от носорог. Мъжът умира дни след инцидента, а случаят е потулен.

Според източници на изданието в Камерун, наемниците често потъпквали човешките права на местните. През 2015г. проблемът става достатъчни задълбочен и от WWF наемат независим екип от експерти, който да провери условията в Камерун. Докладът така и не става публичен, а препоръките от него са бързо забравени, твърди Диел Мочире Муенге – експерт по местното население в Африка и ръководител на експертната група.

Докладът е заключил, че „местното население, живеещо около защитени територии е жертва на потъпкване на човешките права от „еко пазачите“, които ползват особена техническа, логистична и финансова подкрепа от WWF”.

Според Муенге, който е прекарал 18 дни в Камерун, разпитвайки местните, се е оказало, че много от членовете на екипите за борба с бракониерството също имат своите притеснения заради лошите методи, които използват част от техните колеги.

Друг такъв случай е историята на Монгу и Джанин, семейство живеещо в близост до резерват в Камерун. През 2017г. двамата, заедно с синът им биват нападнати от „еко стражи“ защото берат мангота близо до границата на защитената територия. Наемниците причиняват сериозни наранявания на семейството и дори ги бият с мачетета. През 2018г. благодарение на неправителствена организация занимаваща се с правата на местните в Африка, Монгу и Джанин успяват да изпратят официално оплакване до WWF.  Те все още чакат отговор, въпреки, че през 2016г.  WWF приема отворена система за оплаквания.

Муенге смята, че фондът за дива природа се разминава с обвинения  защото повечето техни наемници са назначени от държавата, а WWF само ги финансира. Според него е крайно време WWF да се разграничи от местните власти в държавите, в които оперира, а не след всяко обвинения да прехвърлят вината върху управляващите.

Въпреки, че от WWF отказват да коментират твърденията на Муенге, през януари тази година един от най-високопоставените служители на  фонда за дива природа, Доминик О‘Нийл е направил извънредно посещение в Камерун.

Най-голямата неправителствена организация за защита на правата на местното население Сървайвал Интернашанъл вчера също публикува отворено писмо, в което подкрепят разследването на Buzz Feed и обвиняват WWF, че от години прикрива случаи на човешки тормоз в страните от третия свят:

„Бъз Фийд разобличават един ужас, който включва убийства, масови изнасилвания и покриване на факти. Тяхната разработка показва отново, че WWF не могат да се справят със зверствата, които служители им извършват. От години се знае, че полувоенните сили, който организацията подкрепя, убиват, изнасилват и измъчват, а резултатът е един и същ –  безсмислени обещания, че ще вземат мерки, а след това продължават по същия начин.

WWF се нуждае от радикална промяна на посоката, в която се движи. Трябва да се съобразяват с местните, да наказват виновните, да компенсират пострадалите и вместо да се бори с племената в Африка, да използва огромните си ресурси за да помага на местните хора.“

След разкритията на Бъз Фийд британския комисия за благотворителност са се замосезирали и започват проверка на WWF.

През последните няколко дни част от партньорите на WWF също обявиха, че очакват обяснение от организацията. В официално изявление представителите на Немската банка за развитие казват, че ще наблюдават ситуацията отблизо.

От британския парламент също обявиха, че ще настояват случаят да бъде разследван. Стивън Туиг, председател на Комисията за международно развитие обяви разкритията за много сериозни и, че „трябва да сме сигурни, че нито едно пени от средствата на Обединеното кралство не е използвано за да се финансират подобни програми“.

Туй може да прочетете статията на Buzz Feed.

 

 


     

Крис08.03.2019 г., 18:32 ч.

Добре, че сме в Европа иначе тия наглеци кой знае какви гадости щяха да правят тука.

Димо08.03.2019 г., 17:54 ч.

Истината е ,че WWF са плащали на разни черни мутри да им пазят парковете ,защото от тях уж за защита на животните изкарват гигантски пари.Вместо да извадят пари и да си купят територия за парк ,те предпочитат да платят рушвет на корумпирани правителства и те им дават огромни територии без пари за резервати.Същата схема е с зоните

Иванов08.03.2019 г., 17:35 ч.

Затвор за мародерите от WWF!

Стоян08.03.2019 г., 16:56 ч.

WWF всъщност са едни злосторници и правят доста неща, които нямат общо с техните цели на хартия.

Минчо08.03.2019 г., 12:36 ч.

Тея от WWF кви гадове били...Ужас, ужас, истински ужас

Бисерков07.03.2019 г., 19:44 ч.

Много интересно ,че Дневник ,които открито подкрепят WWF пуснаха това разследване.Явно назрява международен скандал.

Димитър 07.03.2019 г., 18:03 ч.

Май на WWF ще им секнат спонсорите,щом немската банка за развитие следи отблизо случая.