Науру – държавата с най-затлъстяващо население

  08 Юни 2020, 16:40     7862     0   
     


Снимка: Територията на Република Науру е само 21 квадратни километра.

Република Науру е островна държава в южната част на Тихия океан. Тя е третата най-малка държава в света след Ватикана и Монако и най-малката островна държава. Територията и е само 21 квадратни километра, а населението малко над 10 000 души.

Интересното при Науру е, че е държавата с най-голям процент от населението с наднормено тегло. През 2019г. 71% от жителите на островната държава имат проблеми с теглото, като при мъжете процентите са 91%.

За да разберем причината за наднорменото тегло на гражданите на Науру, трябва да погледнем към историята на малката държава.

Преди да бъде населен за първи път преди около 3000 години, остров Науру е бил основна спирка на морските птици от региона. Хилядолетия наред птиците са единствените обитатели на острова, благодарение на чийто екскременти на Науру се образуват големи залежи от фосфат, който се използва при производството на торове.  

В края на 1798г. островът е забелязан за първи път от европейските мореплаватели, а през 1888г. става колония на Германия.

През 1914г. е завладян от австралийската армия и става протекторат, а през 1968 година е обявен за независима република.

До тогава голяма част от залежите от фосфат на острова са вече изчерпани от австралийски и британски компании.

След обявяването на независимостта правителството на Науру се залавя да започне своя програма за добив на фосфат. Бурният добив позволява на малката океанска държава да има изключително висок стандарт на живот.

Училищата и медицинската грижа са безплатни, а гражданите не плащат данъци. Държавата основава своя авиолиния и прави инвестиции в имоти из целия свят. В периода между 70та година и края на 80те Науру е сред държавите в света с най-висок брутен вътрешен продукт на глава от населението, като няколко пъти е на първо място.

Леснодостъпните залежи на фосфат започват да свършват в края на 80те години, а копаенето на по-дълбоко застрашава острова. Цялата добивна промишленост на острова се разпада.

От тогава управляващите в Науру се опитват да намерят различни начини, държавата, която няма никакво производство, да изкарва средства. Страната става данъчен рай, инвестира в имоти в Австралия и дори спонсорира пиеса. От 2001г. на острова действа и център за настаняване на австралийски имигранти. Правят се и опити държавата да стане туристическа дестинация, но без успехи – ежегодно Науру приема по-малко от 270 туриста.

Австралийският бежански център и разрешителните за риболов във водите около острова стават основните източници на средства на острова. 

Добивът на фосфат обаче има своята цена -  над 70% от изключително плодородната почвата става неизползваема. Някои учени дори смятат, че островът ще стане неблагоприятен за живот и дори се заговора за преместване на гражданите на Науру на друг остров.

Заради липсата на всякакво производство на храна на острова, всички хранителни продукти на острова са внос Австралия и Нова Зеландия. Това довежда до изключително високи цени на храните и местните все по-трудно могат да си позволят да се хранят здравословно. Заради по-ниските цени замърсените храни и полуфабрикатите стават основна част от диетата на населението в Науру.

Така започва и рязкото напълняване на острова.

Заради висококалоричната диета и липсата на активност на местните, през 2005г. година Световната здравна организация обявява Науру за държавата с най-голям процент от населението с наднормено тегло. Министерството на здравеопазването обявява затлъстяването за най-големият здравен проблем в държавата. Въпреки, че правителството организира безплатни спортни занятия в опита си да пребори наднорменото тегло на местните, вече повече от 15 години страната продължава да оглавява световната класация по наднормено тегло.