Нова проверка срещу Сандов, дал 4.7 милиона без търг

  16 Декември 2022, 15:36     5184     0   
     


Бившият министър на екологията Борислав Сандов е приложил схема за зелени инхаус поръчки в МОСВ.

По сигнал на неправителствена организация е започнала още една проверка в Министерството на околната среда и водите от Агенция за държавна финансова инспекция, Сметната палата и Главният инспекторат към Министерски съвет за 4.7 милиона лева дадени на „Национален природонаучен музей“ без конкурс и търг.

Както от Еко Новини първи съобщихме през юли, в края на мандада на кабинета Петков, бившият вицепремиер по климата Сандов нареди да бъдат преведени 4.7 млн. лв. на близкия до еколозите  „Национален природонаучен музей“, който е част от БАН. Парите са първи транш от договорените 10 млн. лв. за мониторинг на зоните по Натура 2000.

Прокуратурата влезе в МОСВ заради споразумение на Сандов 

Този зелен инхаус е по идея на заместника на Сандов Тома Белев. Намерението на двамата е зелени неправителствени организации от казионната коалиция "За да остане природа в България " да бъдат наемани за тази дейност като под изпълнители, без търгове и конкурси. По този начин те осигуряват финансиране на близките си кръгове, както и влияние в природозащитните среди.  

Природонаучният музей няма човешкия ресурс да извърши такава мащабна работа на територия – зоните Натура са 38 000 кв. километра или около 35 % от страната. За да се правят теренни проучвания трябват стотици хора.

Досега са правени подобни проучвания и практиката показва, че се наемат само екоактивисти от зелената коалиция „За да остане природа в България“ или от партията „Зелено движение“. Така финансово се стимулират техните симпатизанти и партийни деятели.

Това е вторият случай, когато тандемът Сандов - Белев прави зелен инхаус. Още със встъпването си като министър Сандов подписва споразумение с мнима неправителствена организация, приличаща на паравоенно формирование, за охрана на всички зони по Натура, тоест почти 40 000 кв. км.

Този договор отново е без търг или конкурс. След разкритието на Еко Новини, първоначално Сандов излъга, че нищо не е подписвал. Когато документът стана публичен обаче, вицепремиерът по климата се скри за доста време.

В хода на проверката, извършвана от Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата и Главният инспекторат към Министерски съвет, се очаква инспекторите да установят как и защо Сандов е дал 4.7 милиона лева на “Природонаучния музей“, без проведен публичен търг или конкурс.