Остров Хендерсън – най-замърсеният остров в света(Видео)

  09 Септември 2018, 14:52     8841     0   
     


Остов Хендерсън е необитаем остров в южната част на Тихия океан. Известен е със своята богата флора и фауна. Самият остров е един от най-добре запазените издигнати коралови рифове в света. Това се получава, когато поради тектонски движения, сушата на острова се издига и така изкарва коралите над водата.

В последните няколко години обаче островът придобива популярност поради друга причина. Въпреки, че най-близката суша е на повече от 5000 км, плажовете на Хендерсън са се превърнали в най-замърсените с пластмаса на земята.

Интересното е, че никой не изхвърля боклуци директно на острова. Причината за замърсяването се крие в Южното междупасатно противотечение(течение, което се движи на изток между Австралия и Чили). Течението събира боклуци, които се носят из южната част на Тихия океан и ги изхвърля по бреговете на острова.

В доклад публикуван в края на 2017г. се казва, че на острова има 38 милиона парчета пластмаса. Това означава, че на всеки квадратен метър има средно по 671 пластмасови боклука.

Замърсяването застрашава уникалната флора на острова, а животинските му обитатели често се заплитат в различни боклуци.

Във видеото долу може да видите кадри от острова: