Откриха 145 кита изхвърлени на брега в Нова Зеландия(Видео)

  26 Ноември 2018, 11:04     2305     0   
     


Откриха 145 кита от вида гринда(малък кит от семейство Делфинови) изхвърлени от океана на новозеландския остров Steward. Китовете са били намерени в събота от турист, който се е разхождал по плажа Мейсън Бей на отдалечения остров.

Според местните власти, половината китове са били още живи, когато са намерени, но е било невъзможно да им бъде помогнато.

„За жалост шансовете ни да върнем китовете в океана бяха нищожни. Трудната достъпност на острова, липсата на хора, които да помогнат и лошото състояние на китовете ни накараха да вземем трудното решение да ги евтаназираме.“ Това каза пред BBC Рен Лепенс от новозеландския департамент за консервация на околната среда.

Причината животните да се приближат толкова близо до брега, че да бъдат изхвърлени, още не е ясна. Новозеландките учени смятат, че навигацията на китовете може да се объркала при приливи/отливи или течения. Според тях обаче е изключителна рядкост цяло стадо да бъде изхвърлено от океана заедно. Учените не изключват варианта, животните да са били болни.