Откриха африканска чума и в Пловдивско

  31 Юли 2019, 16:50     3903     0   
     


Положителни са резултатите от пробите за африканска чума взети от двете диви прасета убити в пловдивско. Дивите свине са отсреляни в ловното стопанство хижа Здравец в неделя. Направени са две проби, в лаборатории в София и Пловдив, като и двете са положителни. Това е първият случай на африканска чума в Южна България.

Най-голямата свинеферма в района се намира в село Белозем. Там се оглеждат около 10 000  прасета. В селото гледат още около 150 прасета за лични нужди, които ще трябва да бъдат заколени от собствениците, заради 20 километровата санитарна зона около стопанството.

Властите призоваха стопаните на прасета в седем области да убият животните си до 2 август– Шумен, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Ямбол и Сливен. Мярката е превантивна срещу разпространението на африканската чума. Всички прасета отглеждани в задни дворове, които попадат в 20 километровите санитарни зони около свинекомплексите трябва да бъдат унищожени.

От понеделник, 5 август, започват проверките из населените места в близост до свинеферми. Глобите за стопани, които не са умъртвили животните си до петък са от 150 до 1000лв.

Бедствено положение беше обявени и в Силистренска област заради африканската чума. Заразата е откритата в свинекомплекса в село Попина. Там се отглеждат 17 хиляди животни. Така вече огнищата на чума в България са 26 на брой.