Откриха идеално запазен ембрион на динозавър във фосилизирано яйце

  22 Декември 2021, 15:17     4445     0   
     


Учени откриха идеално запазен ембрион на динозавър във фосилизирано яйце. Това става ясно от публикация в научния журнал „iScience”.

Яйцето, което се смята, че е на поне 66 милиона години, всъщност е открито още през 2000г. при изграждането на индустриален парк в провинцията Гуанджоу в Китай. То е предадено на Каменния природонаучен музей Инглианг, където, заради неособено голямата си научна стойност на пръв поглед, събира прах в склад повече от 15 години, без никой да подозира, че в яйце се крие запазен ембрион.

През 2015г. находката е случайно открита от служител на музея и изпратена в Университета в Бирмингам. Няколко години след това учените откриват идеално запазения ембрион вътре. 

Това е една от най-добре запазените подобни находки, както и единственият ембрион, който е фосилизиран малко преди да се излюпи.

Според авторите на доклада, публикуван в „iScience”, ембрионът е на поне 66 милиона години и най-вероятно става въпрос за представител на овирапторите – дребни динозаври, известни с това, че са се хранили с чужди яйца.

Интересно е, че ембрионът е в поза, която досега не е срещана сред фосили на динозаври – с глава между краката и свити колене, ръце и гръб. Поза, характерна за птиците преди да се излюпят, която им позволява да разчупят обвивката с клюн. 

"Това показва сходства в поведението преди излюпване между днешните птици и динозаврите. Възможно е позицията на ембриона в яйцето да е наследена" смята Фион Уайсъм Ма - изследовател от Университета в Бирмингам и съавтор на доклада за ембриона. 

„Уникално е, че редовно откриваме доказателства, които сочат към близка родствена връзка между динозаврите и птиците“ добавя д-р Дарла Зеленски от Университета в Калгари, която е част от изследователския екип. 

Бебето Инглианг, както учените са кръстили ембриона, е с дължина около 27см от нова до края на опашката и е сгушен в яйце с дължина 17 сантиметра.