Озоновата дупка над Антарктида е най-малка от 30 години насам

  18 Септември 2019, 14:59     3443     1   
     


Озоновата дупка над Антарктида е най-малка от 30 години насам, съобщава Европейската агенция за мониторинг на атмосферата Коперник.

Тази година дупката над Антарктида е два пъти по-малка от обичайното за този период и цели четири пъти по-малка от миналогодишната. Освен това тя се намира далече от полюса, а не точно над него.

„Смаляването на озоновата дупка няма нищо общо с Монреалския протокол, с който се опитахме да намалим хлорa и бромa в атмосферата, защото те все още са там. По-скоро е свързано с някакво динамично явление. Хората ще задават въпроси дали е свързано с промените в климата, но в този момент просто не можем да дадем ясен отговор. В момента разглеждаме малкия размер на озоновата дупка като интересна аномалия и трябва да разберем каква е причината за нея“ коментира пред BBC Ричард Енгелсън от Европейската агенция за мониторинг на атмосферата Коперник.

Озонът е газ, който предпазва земята от опасната ултравиолетова слънчева радиация. Той се образува на около 25-30 километра над земната повърхност и също е отговорен за синия цвят на небето. През 1976г. учени откриват, че изпускането на определени газове при производство унищожават озоновия слой.

През 1987г. е подписан Монреалския протокол, който забранява изпускането на опасни за озона газове в атмосферата в световен мащаб.


     

Елена 18.09.2019 г., 15:11 ч.

Преди 30 -40 години ни плашеха ,че Озоновата дупка толкова се е разширила ,че ще изпепели Земята.Даже ни накараха да спрем да ползваме дезодоранти,защото разрешавали слоя.Сега се оказва ,че няма нищо такова.