Патова ситуация след решение на ВАС за Драгалевския лифт

  29 Ноември 2023, 16:37     2462     2   
     


Тричленен състав на Върховния административен съд потвърди решение на Софийския административен съд, което задължава „Витоша ски“ да ремонтира, възстанови и заздрави фундаментите и носещите стълбове на затворения Драгалевски лифт.

Съоръжението беше спряно преди 6 години от собственика, поради предписание на технически надзор, заради опасно подали стълбове, които предизвикаха няколко инцидента.

Решението на ВАС е невъзможно за изпълнение. В действащия план за управление на Природен парк Витоша не е предвидена подмяна на двете части на Драгалевския лифт, въпреки че той е на повече от 65 години.

Вижте уникални кадри от откриването на Драгалевския лифт през 1956г.(Видео) 

Другият нерешим проблем, е че Планът забранява новото строителството на територията на целия парк. За да се подменят пропадналите и разцепени стълбове, трябва да се изкопаят, кофрират и излеят нови бетонни фундаменти. За да се случи това, главният архитект на София трябва да издаде разрешение за строеж. Нещо, което той не може да направи, защото е  забранено.

От над 8 години в Министерство на околната среда и водите отлежава изработеният, но не приет, нов план на парк Витоша, за който са дадени 600 000 лв. В него дейностите по подмяна на старите лифтове с нови са разрешени, но след изготвяне на оценка за въздействие върху околната среда(ОВОС).

Витоша - ръждясалата планина: факти и лъжи  

Новият план не се одобрява, заради силният натиск на зелените неправителствени организации, които от 15 години саботират изграждането на нови лифтове и писти на Витоша. Главната причина обаче е бездействието на Столична община и Министерството на околната среда и водите.

Разрухата на Витоша – от некадърно управление до зелени интереси   

Решението на Върховния административен съд не само, че не помага за разрешаване на казуса с лифтове на Витоша, а ги задълбочава. Докато Министерство на екологията и Министерски съвет не одобрят новия план, нищо в парка не може да се случи.

Тук може да видите цялото решение на АССГ


     

Славов 29.11.2023 г., 18:07 ч.

Тъпаци.Ще модернизират лифтове на 67 години правени в Кремиковци.

Димо29.11.2023 г., 16:47 ч.

Животът ни ще мине ,докато на Витоша се построи един лифт.