Петима загинаха заради задръстване на Еверест

  24 Май 2019, 13:02     13884     4   
     


Снимка: Нирмал Пурджа сподели снимка на опашката от алпинисти, които изкачват връх Еверест.

Петима алпинисти са загинали в сряда и четвъртък заради огромните опашки под връх Еверест, съобщава Франс Прес.

В сряда индийка и американец са загинали вследствие на прекалено дълъг престой в т.н. „зона на смъртта“ - над 7500м.  Доналд Кеш е загинал по време на изкачването, след като му се е наложило да чака няколко часа под върха. Анджали Кулкарни е колабирала при слизане от Еверест, отново заради дългия престой на голяма височина. 

В четвъртък сутринта още двама граждани на Индия и един австриец са загинали поради същата причина. Калпана Дас и Нихал Багуан са успели да изкачат върха, но са загинали по пътя към лагера заради прекалено дългото изкачване. Походът към върха на Багуан е продължил с 12 часа повече от предвиденото заради опашките.

Според Анг Церина Шерпа, на изкачващите им се е наложило да изчакват по повече от 3 часа в зоната на 7500м.

„Колкото повече време прекарваш в зоната на смъртта, толкова повече се повишава шансът от измръзване, припадане и дори смърт“, каза той.

Тази година Непал е издал рекорден брой разрешителни за изкачване – 381, който са основната причина за големия наплив под Еверест. Освен това, заради нестабилното време, има по-малко подходящи дни за изкачване на върха, което създава още по-голямо стълпотворение от хора.

През миналата седмица още двама души - индиец и ирландец загинаха под Еверест. Така броят на загиналите тази пролет вече е 7, което е с двама души повече от целия сезон за изкачване през миналата година.


     

хаха25.05.2019 г., 02:29 ч.

радиатор до село да заредиш ракия??

хаха25.05.2019 г., 02:28 ч.

Саше, Саше, какви дублиращи въжета за парапети те гонят на Еверест над лагер 4, да не мислиш, че има 7-8 варианта? Защо изобщо се изказвате по теми, за които хал хабер си нямате?! Безмислено се пише (понеже е 24 май днес все пак) и защо си тръгнал да държиш сметка, когато най-големият риск, който си поемал в живота си е да отидеш с пукнат

Любомир25.05.2019 г., 01:50 ч.

Луди!

Александър Петров24.05.2019 г., 22:48 ч.

Там на Еверест човек няма място. И всеки тръгнал натам знае за . и статистиката на жертвите и т.н.Не знам какво ги кара тези "покорители" да си подритват живота натам насам абсолютно безсмислено. Не може да се плаща за изкачването една камара пари, а да не се прекарат дублиращи въжета за парапети още повече че масово не са най-добр