Пикап унищожи една от статуите на Великденския остров

  06 Март 2020, 17:05     5558     0   
     


Пикап се вряза и унищожи една от древните статуи на Великденския остров, съобщи BBC.

Зад волана на автомобила е бил чилийски гражданин, който живее на островите. Той е бил арестуван и му е повдигнато обвинение за унищожаване на национален паметник.

Според кмета на Великденския остров щетите са необратими и той призовава да бъде наложена забрана за движение на моторни превозни средства близо до статуите.

Пред чилийския вестник „Ел Меркурио“ кметът Педро Едмъндс Поа, коментира, че от години той призовава да бъдат наложени рестрикции около статуите заради увеличаващият се брой туристи.

Уникални статуи, наречени моаи, са изградени от местното население Рапа Нуи за да увековечат духа на техен древен предшественик. Направени са от пресована вулканична пепел, а броят им е около 900. Те са с различна височина, като най-голямата тежи 74 тона и се издига на 10 метра височина.

Създадени са в периода между 1400г. и 1650г. и са поставени в кръг, гледайки към вътрешността на острова. В кратера на вулкана Рано Рараку се намират и неизправени, недовършени статуи, което подсказва, че производството им внезапно е прекратено.

За местното население те имат голямо духовно и религиозно значение.

През 1995г. са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Във видеото долу може да видите кадри от унищожената статуя: