Почина алигатор, оцелял бомбардировките на Берлин през Втората световна война(Видео)

  25 Май 2020, 20:17     4490     0   
     


Сатурн, алигаторът, който е оцелял две бомбардировки по време на Втората световна война, е починал. Това съобщиха от зоопарка в Москва, където обитава от 1946 година.

Сатурн е роден в Америка през 1936г., след което е подарен на зоопарка в Берлин. През 1943г. зоологическата градина е бомбардирана, а алигаторът успява да се спаси. Три години по-късно той е открит от британски войници и е транспортиран в зоопарка в Москва.

Какво е правил през трите години между 1943 и 1946 остава мистерия.

„Зоопаркът в Москва имаше честта да се грижи за Сатурн цели 74 години. Без да преувеличаваме, за нас той беше една епоха. Повечето от нас са го виждали още като малки деца. Дано не сме го разочаровали“ написаха в официално съобщение от московския зоопарк.

От зоологическата градина добавиха, че Сатурн е бил привързан към гледачите си и много е обичал да бъде масажиран с четка.

Алигаторът е смятан за един от най-възрастните представители на вида живял някога – цели 84 години. В природата американските алигатори живеят между 30 и 50 години.

Интересно е, че дълги години се е смятало, че Сатурн е бил домашен любимец на Адолф Хитлер, което се оказва само мит.

Бомбардировките в Берлин започват в края на 1943г. В нощта между 22 и 23 ноември градът е тежко бомбардиран, а една от бомбите удря директно сградата на аквариума в зоопарка, където Сатурн живее. Някак си алигаторът успява да се спаси и е намерен цели три години по-късно.  

Долу може да видите архивни кадри на алигатора Сатурн: 


     

 


Последни