Почина последният мъжки суматрански носорог в Малайзия

  29 Май 2019, 17:53     10872     0   
     


Там, последният мъжки суматрански носорог в Малайзия, е починал на 27 май, съобщава BBC. Това е голям удар върху усилията, които се полагат през последните години, видът да бъде запазен в Малайзия.

Там, който е починал от старост на 40 години, е намерен през 2008г. в близост до плантация за палми в Малайзия. След като е открит, е транспортиран в резервата за диви животни Табин, където живеят и двете последни женски суматрански носорози в страната.

Правени са десетки опити да бъде създадено поколение между Там и двете женски - Пунтунг и Иман, но за жалост без успех.

Путунг не е могла да забременее вследствие на стара травма, а през 2017г. се налага да бъде приспана заради ракът й в напреднал стадий.

Иман пък е жертва на изолацията. Тя е развила заболяване репродуктивните органи поради липсата на контакти с мъжки носорог. Така Иман вече е последният жив суматрански носорог в Малайзия.

Суматранският носорог е един от най-застрашените видове на земята. Само преди век животното се е срещало в почти цяла Азия, от Индонезия до Китай, но поради унищожаване на хабитата и бракониерство, днес са останали по-малко от 80 живи екземпляра. Те всичките живеят на остров Суматра, Индонезия.